Maavoimien uusi Orbiter MUAS-lennokki: valvontaa, tulenjohtoa ja viranomaisten avustamista (video)

Orbiter_maassa_siirto_1

Maavoimat esitteli torstaina uutta Aeronautics Orbiter 2B Mini UAS -lennokkiaan. Sitä käyttämään on koulutettu jo kolme saapumiserää varusmiehiä. Julkisuuteen MUAS tuotiin Kehä 16 -paikallispuolustusharjoituksen yhteydessä. Lennokit korvaavat osaltaan poistettuja jalkaväkimiinoja.

Orbiter 2B on israelilaisen Aeronautics Defense Systemsin lennokkiperheen kolmesta kokoluokasta keskimmäinen. Kirjain B nimessä kertoo, että MUAS (Mini Unmanned Aerial System) on räätälöity perusversiosta nimenomaan Suomen tarpeisiin soveltuvaksi.

Orbiter_cooling_1Orbiter on sotilasilmailuviranomaisen hyväksymä sotilaslentolaite. Suurempi Ranger -tiedustelulennokki on sen sijaan jo ilma-alus. Uudet MUAS-koneet saavat OL-123-tyyppiset rekisteritunnukset (Orbiter Lennokki, RUAG Ranger on puolestaan RL).

Järjestelmä hankittiin vertailemalla neljää miehittämätöntä tiedustelulennokkia. Orbiter oli paras ja myös edullisin. Projekti käynnistyi 2009 ja kilpailutus tapahtui 2010-2012. Lennokit toimitettiin 2014-2016. Tilauksen arvo on 23,6 miljoonaa euroa.

Orbiter_katapultilla_nose_closePuolustusvoimat on jo viime vuoden loppuun mennessä poistanut varustuksestaan Ottawan sopimuksen vastaiset jälkiväkimiinat. Tiedustelulennokit ovat yksi korvaavista järjestelmistä.

Niitä käytetään valvontaan, tiedusteluun ja tulenjohtoon. MUAS-järjestelmällä voidaan luoda reaaliaikaista tilannekuvaa ja nopeuttaa vaikuttamista kohteessa. Orbiter on ollut käytössä jo yli vuoden ja se nyt on operatiivisesti käyttövalmis.

"Minilennokkijärjestelmien hankinta liittyy jalkaväkimiinojen suorituskyvyn korvaamisen kokonaisuuteen. Minilennokeilla kyetään nyt valvomaan ja vaikuttamaan niille alueille, joissa aiemmin olisi ollut mahdollista käyttää jalkaväkimiinoja", kertoo Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Petri Hulkko.

Orbiter_launch_1

Orbiter on miltei lentävä siipi -tyyppinen lennokki. Tosin siinä on lyhyt runko, jonka etuosassa on hyötykuorma, tyypillisesti kamerapaketti. Pyrstössä on sähkömoottori, jonka potkurissa on kokoontaittuvat lavat. Siiven kärkiväli on kolme metriä ja siinä on wingletit eli siivenkärkievät.

Komposiittirakenteinen 9,8 kiloa painava Orbiter laukaistaan taivaalle paineilmakäyttöisellä katapultilla. Järjestelmä on kuljetettavissa purettuna kahdessa suuressa laatikossa, joita siirretään Merceds-Benz -maastokuorma-autolla. Minilennokkiryhmässä on upseeri, seitsemän aliupseeria ja autonkuljettaja. Ryhmä voi jakautua kahteen partioon, joista kumpikin operoi omaa lennokkiaan.

Orbiter_antenni_1Varsinaisen lennokin ja katapultin ohella Orbiter-järjestelmään kuuluu suunta-antenni, joka nostetaan harustetulla teleskooppimastolla ylös. Antenni seuraa moottoroidusti ilmassa olevaa lennokkia. Lisäksi tarvitaan ohjausasema ja tehtäväjohtajan päätelaite. Niissä hyödynnetään Panasonic Toughbook -tietokoneita.

Lisäksi käytössä voi olla itsenäisiä kuvavastaanottimia ja kuvantulkintalaitteita. Lennokin välittämä data siirtyy myös Puolustusvoimien johtamisjärjestelmään.

Orbiter_ja_ohjauskonsoliLennokissa on harjattomalle sähkömoottorille virtaa antamassa 28,5 voltin LiPo-akkupaketti, joka painaa 2,65 kiloa. Akut mahdollistavat noin kolmen tunnin toiminta-ajan. Uudelleen lataaminen kestää nelisen tuntia.

MUAS lentää tyypillisesti 350 - 800 metrin korkeudessa 60 - 140 kilometrin tuntinopeudella. Etäisyyttä tukiasemaan voi olla 10 - 15 kilometriä. Lennokki on gyrostabiloitu. Paikannus tapahtuu GPS- ja inertia-järjestelmillä.

Ilmassa olevasta Orbiterista kuuluu vain vaimeaa surinaa. MUAS on erittäin vaikea havaittava tyypillisessä lentokorkeudessaan. Pieni komposiittilennokki näkyy huonosti tutkassa.

Orbiter_ohjaus_antenni_1Lennokki lentää itsenäisesti ennalta tai lennon aikana ohjelmoitujen reittipisteiden kautta. Hyötykuormana on päivänvalo- ja lämpokamera, jotka mahdollistavat toiminnan kaikissa valaistusoloissa.

Orbiter voidaan laukaista 25 solmun tuulessa ja sitä voidaan operoida 40 solmun tuulilla. Pilvikorkeuden on oltava vähintään 500 jalkaa. Kevyessä sateessakin voidaan operoida, mutta jäänpoistoa pienessä lentolaiteessa ei ole.

Orbiterin Roll out -tilaisuudessa torstaina Santahaminassa demonstroitiin lennokin toimintaa. Varusmiesryhmä laukaisi sen taivaalle Santahaminan entiseltä lentokentältä, joka tunnetaan nimellä Sahara. MUAS lensi korkeutta keräten toiminta-alueelleen. Sieltä se löysi vihollisen ajoneuvoja ja lennokki asetettin kiertämään kohdetta kamera siihen suunnattuna.

Orbiter_kohde_tuhottu_1Maalin koordinaatit välitettin omalle epäsuoran tulen yksikölle (tykki, kranaatinheitin tai raketinheitin). Iskemien perusteella tulta korjattiin kunnes se osui kohteeseen.

Tehtävän jälkeen Orbiter lensi takaisin lähtöpaikalleen. Vastatuuleen lennettäessä noin 220 jalan korkeudessa lennokki avasi laskuvarjon, jonka varassa se leijaili maahan. Pohjasta puolestaan avautui ilmatyyny, joka vaimensi iskua (kuva alla).

Orbiter_varjonvarassa_1Uusi järjestelmä on käytössä kaikissa Maavoimien joukko-osastoissa. Koulutuksessa hyödynnetään simulaattoreita. Toiminta tapahtuu aina varatussa ilmatilassa yleensä pysyvillä harjoitusalueilla.

Orbiter-lennokkien koulutus on monivaiheinen. Varusmiehet saavat perusopetuksen järjestelmän operointiin. Eri joukko-osastoissa annetaan koulutuksesta vielä omat osuutensa.

Joukko-osastoissa annettava koulutusvaihe on erilainen esimerkiksi Santahaminan Kaartin jääkärirykmentissä ja Sodankylän Jääkäriprikaatissa. Näiden lisäksi lennokin käyttäjät osallistuvat taitojen ylläpitoon tähtäävään koulutukseen.

Orbiter_simudemo_1Lennättäjille pidetään säännöllinen kertauskoulutus simulaattoriympäristössä, jossa harjoitellaan mm. toimintaa hätätilanteissa. Simulaattori- ja lentokoulutus täydentävät toisiaan 1:1 -suhteessa. Varsinaiset koulutuksen lentotuntimäärät ovat operatiivista tietoa.

Simulaattorikoulutus mahdollistaa vaativien operaatioiden ja hätätilannetoimenpiteiden harjoittelun vaarantamatta oikeaa lennokkia. Simuloidussa 3D-ympäristössä voidaan kouluttaa toimintaa erilaisissa tehtävissä. Tarjolla on erilaisia maalityyppejä, joiden liikenopeutta ja rataa voidaan säätää.

Maavoimat tarjoaa Orbiter 2B -järjestelmää myös muiden viranomaisten käyttöön. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi etsinnöissä, myrskytuhojen selvittelyssä tai metsäpalojen tiedustelussa. Santahaminan Saharassa olikin paikalla väkeä poliisista ja Rajavartiolaitoksesta. Myös Ilmavoimat oli edustettuna. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi-juttuja aiheesta: