Maihinnousutukialus USS Kearsarge Suomeen - harjoituksissa mukana Hornetit ja NH90-helikopterit

USS_KearsargeLHD3_2Yhdysvaltain laivaston US Navyn maihinnousutukialus USS Kearsarge saapuu Suomeen harjoituksiin, joissa ovat mukana myös Suomen ilmavoimien sekä Utin jääkäritykmentin helikopteripataljoonan ilma-aluksia. Jo toukokuussa 2022 Itämeren alueella suomalaisjoukkojen kanssa yhteisharjoitukseen osallistunut USS Kearsarge suorittaa tällä kertaa myös satamavierailun ja saapuu Helsinkiin 5.-8. elokuuta 2022 väliseksi ajaksi.

USS_KearsargeLHD3_HarriersUSS Kearsarge on Wasp-luokkaan kuuluva 257 metrinen maihinnousutukialus. Aluksella on kyydissään tehtävästä riippuen mm. AV-8B Harrier -hävittäjiä, MH-60S SeaHawk ja UH-1Y Venom -helikoptereita sekä MV-22B Osprey -tiltrotoreita. USS Kearsargen miehistön lisäksi kyydissä on lisäksi noin 2000 merijalkaväen ja laivaston sotilasta.

Maihinnousutukialus kiinnittyy satamavierailun aikana laituriin Helsingin Hernesaaressa. Vierailun aikana alukselle ei järjestetä yleisöesittelyjä.


Harjoitustoiminta jatkuu Pohjoisella Itämerellä ja Länsi-Uudenmaan rannikolla

USS_KearsargeLHD3USS Kearsarge jatkaa vierailun jälkeen henkilöstöineen harjoittelua Pohjoisella Itämerellä ja Hangon seudulla Merivoimien kanssa 8.-19. elokuuta. Harjoituksiin liittyvät lisäksi USS Arlington sekä USS Gunston Hall sekä  joukkoja Yhdysvaltain merijalkaväen 22. Marine Expeditionary Unitista.

Harjoitukset koostuvat useista osakokonaisuuksista Pohjoisella Itämerellä ja rannikolla Hankoniemen sekä Upinniemen alueilla. Harjoittelun tavoitteena on kehittää Suomen ja Yhdysvaltain merivoimien ja merijalkaväen yhteistoimintakykyä ja yhteensopivuutta sekä Suomen kykyä isäntämaatuen tarjoamiseen.

NH90_1Merivoimista harjoituksiin osallistuu Merivoimien esikunnan, Uudenmaan prikaatin, Rannikkoprikaatin ja Rannikkolaivaston joukkoja ja aluksia. 

Utin jääkärirykmentin NH90-helikopterit sekä yhdysvaltalaiset Chinook- ja Blackhawk-helikopterit tukevat Merivoimien joukkojen siirtoja harjoituksessa. Lisäksi joukkojen siirtoja tukevat AH-1Z Viper ja UH-1Y Venom - helikopterit Yhdysvaltojen USS Kearsarge-tukialukselta.

HN-429_080519dIlmavoimista harjoitustoimintaan osallistuu F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä.

Harjoittelu aiheuttaa lisääntynyttä pinta-alusten liikettä ja lentotoiminnasta aiheutuu lentomelua Hankoniemen ja Upinniemen alueella kaikkina päivinä.

USS Kearsarge osallistui Suomen merivoimien harjoitukseen myös toukokuussa 2022 pohjoisella Itämerellä ja rannikkoalueilla. Tuolloin harjoiteltiin meriliikenteen suojaamista sekä viranomaisyhteistyötä. Mukana oli myös rannikon taistelutehtäviä ja tulenkäyttöä. Tuolloin USS Kearsarge teki satamavierailun Tallinnaan. MH

Lue myös: