Maisema muuttui rajusti Helsinki-Vantaan pääväylällä

aviapolis_4Viime aikoina Helsinki-Vantaan lentoasemalle matkaavat ovat hämmästelleet maiseman täydellistä mullistusta. Kehä III:n ja Tikkurilantien Lentoasemantien risteyksissä metsää on kadonnut ja tilalle on tullut maanrakennustyömaa. Käynnissä on liikennettä sujuvoittavien eritasoliittymien rakentaminen.

Työt valmistuvat kokonaisuudessaan vuonna 2016 ja niiden aikana on odotettavissa muutoksia  alueen liikennejärjestelyissä. Lentoasemantien ja Tikkurilantien risteyksen pohjoispuolella on jo aloitettu  silta- ja louhintatyöt (otsikkokuva risteysalueesta lännestä kuvattuna, klikkaa isommaksi).

Rakentaminen aiheuttaa muutoksia Lentoasemantien liikennejärjestelyihin: siltatyömaan kohdalla tietä kavennetaan ja nopeusrajoitukseksi asetetaan 50 km/h. Ensimmäiset poikkeavat liikennejärjestelyt astuivat voimaan 18. syyskuuta.

lentoasemantie_liikennevirastoTikkurilantiellä louhintatöiden vuoksi väylän liikennettä joudutaan ajoittain pysäyttämään maksimissaan 8 minuutiksi kerrallaan. Pysäytykset toteutetaan ruuhka-ajan ulkopuolella.

Työmaiden läheisyydessä liikkuu raskaita maanrakennuskoneita, minkä johdosta Liikennevirasto kehottaa alueen läheisyydessä liikkuvia valppauteen.

 Kevyen liikenteen väylä, joka kulkee Lentoasemantien länsipuolta Kehä III:n ja Tikkurilantien välillä, poistui käytöstä maanantaina 16. syyskuuta. Korvaava kulkuyhteys kulkee Lentoasemantien itäpuolen kautta. Kulkuyhteys Tikkurilantien ja Lentoasemantien risteyksessä olevalle bussipysäkille säilyy.

Bussilinjojen 615 ja 941 käyttämä pysäkki V5203 ”Veromiehen teollisuusalue” Lentoasemantien ja Tikkurilantien risteyksessä on poistunut käytöstä torstaina 12. syyskuuta. Pysäkki ei palaa käyttöön enää sellaisenaan, sillä urakan valmistuttua pysäkit sijoitetaan uusiin paikkoihin.

aviapolis2_helsinkizurichofficeAlueella tapahtuvissa muutosten edetessä yhteys Tikkurilantieltä nykyiselle Tietotielle lopulta poistuu. Hieman lännemmäksi on jo rakennettu uusi sen korvaava väylä, jota ei ole vielä otettu käyttöön. Se liittyy uudella kiertoliittymällä Tikkurilantiehen.

Oikealla olevasta grafiikasta ilmenee, millaisia rakennusmassoja uuden Tietotien alkupäähän Aviapolis-alueelle on kaavailtu. Kyseessä on vielä hahmotelma. Kuvassa Tikkurilantie on alhaalla ja oikeassa alakulmassa näkyy uusi ramppi Lentoasemantielle.

Suomen Ilmailumuseo puolestaan näkyy oikeassa laidassa kuvan keskellä. Aiemmin käytännössä keskellä metsää sijainnut museo saa läheistölleen runsaasti uusia rakennuksia.

aviapolis3Tikkurilantien ja tulevan uuden Tietotien risteyksen läheisyydessä on myös Kehäradan Aviapolis-aseman toinen sisäänkäyntiaukko, joka ainakin maan pinnalta katsottuna vaikuttaa varsin valmiilta (kuva vasemmalla). Rata on tarkoitus ottaa käyttöön heinäkuussa 2015.

Osana Kehärata-projektia tehtävä valtatie 3:n parannushanke Kehä III:n ja Keimolan välillä on jo loppusuoralla. Hämeenlinnan moottoritiellä olevia, ajoittaisia ruuhkia aiheuttaneita kiertotiejärjestelyjä on alettu purkaa ja uusia ramppeja ottettiin käyttöön syyskuun 17. päivä.

Alennettu nopeusrajoitus 50 km/h:ssa pysyy vielä toistaiseksi voimassa, sillä työt ovat edeleen käynnissä tien läheisyydessä. Kehärata-projektiin kuuluva valtatie 3:n parannushanke välillä Kehä III – Keimola alkoi tammikuussa 2012. Työt jatkuvat vuoden 2013 loppuun asti.

 

Lue myös: