Malmin lentoaseman puolustajat Senaatintorilla - peräänkuuluttivat lähidemokratian toteutumista

Mielenilmaus_2021_Malmin lentoaseman ja sen ilmailukäytön jatkamisen puolustajat kokoontuivat mielenilmaukseen Senaatintorin laidalle iltapäivällä 22. marraskuuta. Helsingin kaupunginhallitus kokoontui mielenilmauksen jälkeen. Malmin lentoasemaa koskevaa kuntalaisaloitetta on määrä käsitellä tämänpäiväisen kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen seuraavaksi kaupunginvaltuuston kokouksessa 8. joulukuuta. Mielenilmauksessa oli kyse erityisesti muistutuksesta kansalaisten aidon kuuntelemisen tärkeydestä.

Helsingin historiallisen Malmin lentoaseman ilmailukäytön jatkoa puolustavien mukaan Helsingin kaupunginvaltuuston odotetaan esittävän Suomen suurimman kuntalaisaloitteen hylkäämistä.

Lentoaseman puolustajien mukaan kaupungin virkamiehet kertovat esityksessään useista Malmin lentokenttään liittyvistä päätöksistä kuitenkaan mainitsematta, ettei suurella osalla niistä ole lainvoimaa.

Mielenilmaus_2021_2Lisäksi lentotoiminnalle väitetään olevan korvaavat ratkaisut. Malmin puolustajien mukaan mainittujen korvaavien lentopaikkojen ympäristölupien sallima lentomäärä ei yhteen laskettunakaan sallisi Malmin lentoasemalla toteutuneita liikennemääriä. Kaupungin kerrotaan myös valittelevan äänestyksen järjestämisen vaikeutta.

Elokuussa 2021 kaupungille toimitettu kuntalaisaloite kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä Helsinki-Malmin lentokentän tulevaisuudesta oli allekirjoittanut 31302 kuntalaista. Aloitteen mukaiseen kansanäänestykseen esitetään kyllä/ei-kysymystä: “Tuleeko Helsinki-Malmin kenttä säilyttää ilmailukäytössä?”

Aloitteen vireillepanijoita ovat ylipormestari Raimo Ilaskivi, Lex Malmi -aktiivi Frank Töölö ja Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Aloitteen puolestapuhujat muistuttivat mielenilmailuksellaan miten suuri vastuu kaupunginvaltuustolla on suoran kansalaisdemokratian tulevaisuudesta.

“Kansanäänestyksen aihe on juuri sellainen asia, joita varten tämä vaikutusmekanismi on aikanaan perustettu: kuntalaisille merkittävä, selkeä kokonaisuus, jota ei yksittäisenä käsitellä yleisessä päätöksenteossa.” sanoo Frank Töölö.

Mielenilmaus_2021_3“Kielteinen päätös olisi merkittävä isku suoran kansalaisdemokratian ja myös kuntalaisaloitejärjestelmän kannalta. Jos Suomen suurimmasta kuntalaisaloitteesta ja tunnetusta aiheesta ei järjestetä äänestystä, mistä sitten järjestetään?”, kummastelee Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

“Lukuisista aloitteista huolimatta asiaa ei ole aiemmin kysytty suoraan kuntalaisilta, joten aktiivit ovat keränneet helsinkiläisiltä reilusti yli vaadittavan neljän prosentin tuen kuntalaisaloitteelle. Äänestys on järjestettävä viipymättä, kuten lakikin toteaa", ihmettelee ylipormestari Raimo Ilaskivi.

Malmin lentoaseman ilmailutoiminta on ollut keskeytyksissä maaliskuusta 2021 lähtien, kun kiitotie on suljettu. Ilmatilarakenne Malmin yllä on yhä entisellään.

Lentoaseman ilmailukäytön puolustajien seuraava mielenilmaus järjestetään Senaatintorilla 8. joulukuuta 2021 kello 15-16 eli juuri ennen kaupunginvaltuuston seuraavaa kokousta, jota voi seurata Helsingin kaupungintalolla kyseisenä päivänä kello 16.00 alkaen.

Lue myös: