Matkustajakokemusta parantavat e-portit otettiin käyttöön Helsinki-Vantaalla

egate_T2turva_2Finavia parantaa lentomatkustajien palveluita Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa ja lähtöporteilla. Uusien e-porttien ansiosta matkustaminen on entistäkin sujuvampaa. Ratkaisua on koekäytetty Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa ja lähtöporteilla keväästä 2015 lähtien.

Nyt käyttöön otetut e-portit parantavat omalta osaltaan palvelua sekä vähentävät jonottamista ja ruuhkia lentoaseman eri pisteissä. Lentomatkustuksen sähköiset palvelut laajenevat samassa tahdissa yhteiskunnan muun digitalisoitumisen myötä.

"Uudet turvatarkastuksen ja lähtöporttien matkalipunlukijat ovat osa Finavian palvelukehitystyötä, jonka tavoitteena on tehdä lentomatkustamisesta mahdollisimman helppoa ja mukavaa. Digitalisointi ja automaatio tukevat myös Helsinki-Vantaalla käynnissä olevaa laajaa kehitysohjelmaa ja lentoaseman valmistautumista kasvaviin matkustajamääriin", sanoo lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

egate_T2turva_1Haapasaaren mukaan sähköiset ratkaisut nopeuttavat matkalle lähtöä ja tuovat matkustamiseen joustavuutta. Samalla henkilökohtaista asiakaspalvelua voidaan entistä paremmin kohdistaa vastaamaan matkustajien tarpeita.

Matkalipunlukijoita on testattu lentoasemalla viime keväästä alkaen. Niiden käytöstä on saatu hyviä kokemuksia. Automaatit ovat tehostaneet sekä turvatarkastuksen läpimenoaikaa että koneeseen nousua.

Porttivalmistaja Kaban esimerkin mukaan 240-paikkaisen Airbus A330-koneen boordaus 95 prosentin täyttöasteella vaatii kolme virkailijaa ja 19 minuuttia aikaa. E-portin avulla yksi virkailija huolehtii samasta työstä kahden automaattiportin avulla. Boordausajankin luvataan lyhenevän noin yhdeksällä minuutilla.

Lähtöporteilla automaatteja voivat toistaiseksi käyttää Finnairin, Lufthansan, Norwegianin, SAS:in ja Swissin asiakkaat.


Näin toimit uudella e-portilla

egate_FinaviaMatkustajien kannalta uusi toimintapa on helppo ja yksinkertainen. Matkustaja näyttää joko paperisen tai älypuhelimessaan olevan matkalipun tai tarkastuskortin e-portin lukijaan.

Automaatti lukee viivakoodilta lentotiedot ja päästää matkustajan etenemään. Henkilökuntaa on aina paikalla opastamassa ja neuvomassa matkustajia.

E-portteja on tällä hetkellä käytössä terminaali 2:n turvatarkastuksessa sekä seitsemällä lähtöportilla. Tämän kevään aikana automaattien käyttö laajenee terminaali 1:n turvatarkastukseen, ja matkalipunlukijoita asennetaan lisää myös lähtöporteille.

 

Automaatio sujuvoittaa matkustamista

Finavia on eurooppalaisten lentoasemien kärkijoukkoa erilaisten sähköisten palveluiden käyttöönotossa. Helsinki-Vantaa on ensimmäisiä lentoasemia, jolla automaatiopalveluita on otettu käyttöön jo 2000-luvun alkupuolella.

Kehitys käynnistyi lähtöselvitysautomaattien käyttöönotolla ja laajeni nopeasti Rajavartiolaitoksen passiautomaatteihin. Matkatavara- eli bag drop -automaatit otettiin käyttöön Helsinki-Vantaalla muutama vuosi sitten.

Automaatteja on asennettu myös Finavian muille lentokentille.

Lue myös uutisemme e-porttien koekäytöstä: