Harjoituksen etenemisestä riippuen voi jollain ajankohtaa ilmassa olla enemmänkin toimintaa. Mukana harjoituksessa on Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen kaksi Helsinki-Vantaan tukikohdan uutta Airbus Helicopters H125 Super Pumaa sekä kaksi Turun tukikohdan vanhempaa versiota olevaa Super Puma -meripelastushelikopteria. Niiden lisäksi harjoituksessa on mukana myös Dornier Do 228 -valvontakone.
Meripelastushelikoptereilla on harjoituksessa ainakin kaksi evakuointipistettä, jotka ovat vartiolaiva Turva ja Vartiolentolaivueen tukikohta Helsinki-Vantaalla. Illan ja yön aikana käytävään harjoitukseen ei osallistu Rajavartiolaitoksen ulkopuolisia toimijoita vaan kyseessä on Rajan oma harjoitus. Mukana on kaikkiaan 80-100 henkilöä sekä maalihenkilöt merialueella. Mahdollisuuksien mukaan helikopterimiehistöjä vaihdetaan osassa koptereita harjoituksen aikana. Iltapäivällä käynnistyvää meripelastusharjoitusta johtaa Helsingin Meripelastuslohkokeskus MRSC.
Harjoituksessa on tarkoitus harjoitella myös huonoissa olosuhteissa toimimista. Käytännössä se tarkoittaisi mittarilähestymismenetelmien mukaista toimintaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Ennusteen mukaan Helsingin alueelle on luvattu pilvistä ja sateista säätä. Myös näkyvyys jää 3-5km:n luokkaan.
Liikennetilanteesta ja olosuhteista riippuen mittarilähestymisen käyttö hidastaa pääsyä tukikohtaan arviolta noin viiden minuutin verran. Näkölentosääolosuhteissa Helsinki-Vantaan tukikohdalla on myös oma saapumismenetelmä helikopteritoimintaan tarkoitetulle laskualueelle eli FATO:lle (Final Approach and Take-Off area). Se sijaitsee Vartiolentolaivueen tukikohdan edustalla kiitotien 15/33 varressa.
Rajan H215-helikoptereiden lähestymisnopeus on noin 110 solmua, joka on hieman normaalia saapuvaa kaupallista liikennettä hitaampi. Helikopterioperaatioille ei ole tarkoituksena aiheuttaa häiriöitä kaupallisen lentoliikenteen sujuvuuteen ja harjoitustoiminnassa joustetaan tilanteen mukaan. Lue myös:
|
|||