Metsäpalojen tähystyslentokausi käynnistyi Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa

Palolento_OHCAMVuoden 2022 ensimmäiset metsäpalojen tähystyslennot suoritetaan Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa. Aluehallintoviraston mukaan voimassa olevien sääennusteiden mukaan lennot saattavat laajeta lähiaikoina myös muihin Etelä-Suomen maakuntiin. Valtakunnallisesti tarkastellen lentojen laajamittaisempi käynnistyminen koko maassa ei ole vielä ajankohtaista.

SAR_cessna_1Aluehallintovirasto kertoo, että metsäpalokauteen valmistauduttaessa myös harjoitustoiminta on käynnistynyt pelastuslaitosten ja tähystyslentojen osalta. Harjoituksilla varmistetaan esimerkiksi viestiliikenteen toimivuutta, tilannekuvan välittämistä sekä yleisesti sammutustoimintaan liittyviä asioita metsäpalotilanteessa. Harjoituksia pidetään säännöllisesti, jotta yhteistoiminta metsäpalotilanteessa on tehokasta ja turvallista.

lentoreitit-ja-hatakeskusalueet_2021Metsäpalojen lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa maastopalojen havaitsemiseksi. Toiminnalla pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi, havaitsemalla ne ajoissa. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tehtävänä on järjestää metsäpalojen lentotähystys koko Suomessa. Lentoja tehdään 22 reitillä metsäpaloriskeihin perustuen huhti-syyskuun välisenä aikana. Lennot toteuttaa yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys.