MH17-turmassa tutkinnan kohteena mahdolliset Buk-ohjuksen osat

MH17_3_OSCEHollantiin kokoontuneet MH17-turman tutkijat selvittävät ohjusosien alkuperää.  Hollannin onnettomuustutkijat Dutch Safety Board (DSB) ja rikostutkintaa MH17-turmasta tekevä Joint Investication Team (JIT) tutkivat yhteistyössä useita osia, jotka ovat mahdollisesti peräisin Buk-ilmatorjuntaohjuksesta.

Nyt tutkittavat osat on kerätty talteen Malaysian Airlinesin lennon MH17 putoamispaikalta Itä-Ukrainasta. Osat ovat rikostutkintaa tekevän JIT:n ja Hollannin onnettomuustutkijoiden hallussa.

Kyseiset osat ovat erittäin kiinnostavia rikostutkinnan kannalta, sillä ne voivat tarjota tarkempaa tietoa siitä mikä taho on ollut mukana MH17-turmassa. JIT selvittää osien alkuperää ja värvää avukseen kansainvälisiä asiantuntijoita.

MH17_part_1DSB täsmentää ettei nykytietojen perusteella voida sanoa osien liittyvän Malaysian Airlnesin lennon MH17 Boeing 777-200ER-koneen tuhoutumiseen.

JIT-tutkintaryhmä tekee rikostutkintaa ja DSB keskittyy onnettomuuden syyn selvittämiseen. Molemmat tutkimukset ovat itsenäisiä mutta osapuoleta jatkavat tietoja keräämästään materiaalista. Hollannin onnettomuustutkijat kertovat osista tarkemmin loppuraportissaan. Se odotetaan julkistettavan lokakuussa 2015.

Lue myös: