Nato vahvisti - Global Hawk ensi kertaa lennolla Suomen yllä tutustuttaen operaattorit alueeseen

Nato_GH_gnd_1Naton ilmaesikunta (Allied Air Command) vahvisti Naton Northrop Grumman RQ-4D Global Hawk "Phoenix" -ilma-aluksen suorittaneen ensimmäistä kertaa AGS-valvontalennon (Alliance Ground Surveillance) Suomen ilmatilassa 13. syyskuuta 2023. Suomi on uusin Nato-maa ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia liittouman valvontalennoille. Lentoposti.fi kertoi valvontalennosta ensimmäisenä Suomessa.

Nato_GH_nousu_1Italian ilmavoimien operoima miehittämätön Northrop Grumman RQ-4D Global Hawk "Phoenix" lensi valvontalennon Suomen yllä keskiviikkona 13. syyskuuta 2023. Kyseessä oli siis ensimmäinen kerta, kun miehittämätön Naton ilma-alus suoritti valvontalennon Suomen yllä.

Eurooppaan sijoitetut Naton Global Hawkit on sijoitettu Italiaan Sigonellan tukikohtaan, josta myös Suomen yllä lentänyt miehittämätön ilma-alus oli lähtenyt matkaan. Global Hawk lentää korkealla 52 000 jalan korkeudessa eli normaalin lentoliikenteen yläpuolella keräten tietoa liittoutuneiden käyttöön osana yhteistä pelotetta ja puolustusta.

GlobalHawk_Italia_3Global Hawkia operoi Naton valvontalentoja suorittavat NAGSF-joukot (Nato Alliance Ground Surveillance Force). Tehtävä Suomen yllä on osa Naton tiedustelutoimien tehostamista liittouman itärajoilla Venäjän Ukrainaan kohdistamien sotatoimien seurauksena.

Suomen yllä 13. syyskuuta toteutettu lento tutustutti NAGSF:n operaattoreita toimintaan uuden alueen yllä. Vuodesta 2022 lähtien Naton valvontadronet ovat suorittaneet merkittävän määrän lentotehtäviä liittouman itärajalla ja erityisesti Mustanmeren alueella.

Sigonellaan sijoitettua Global Hawkien laivastoa operoi Nato Alliance Ground Surveillance Management Agency (NAGSMA), joka toteuttaa liittoutuneiden AGS (Alliance Ground Surveillance) -valvontaohjelmaa.

Nato_GH_gnd_2Global Hawk RQ-4D on yksi maailman kehittyneimmistä droneista laajojen alueiden ISR-toiminnassa (intelligence, surveillance and reconnaissance). Global Hawk voi lentää yli 30 tunnin mittaisia tehtäviä ja niiden aikana kerätty tieto jaetaan liittoutuneiden käyttöön.

Vuonnna 2014 miehittämätön Global Hawk RQ-4 Block 40 -ilma-alus lensi 34,3 tunnin mittaisen lentotehtävän, joka on pituudeltaan maailman ennätys ilman tankkausta Yhdysvaltain ilmavoimissa.

Global Hawk on 39,8-metrisellä siipien kärkivälillään leveämpi kuin Airbus A321. Pituutta sillä on 14,5 metriä eli vain 2,5 metriä vähemmän kuin F/A-18 Hornetilla. Korkeutta on 4,7 metriä. Global Hawkin maksimi lentoonlähtöpaino on 14 628 kg josta hyötykuormaa voi olla noin 1400 kg. Pisimmillään se voi lentää jopa 16 113 kilometriä ilman lisätankkausta eli yhtä kauas kuin Airbus A350-1000 -matkustajakone. MH

Lue myös: