Italian ilmavoimien Global Hawk Suomen yllä - valvontalento seurailee Suomen itärajaa

GlobalHawk_ItaliaItalian ilmavoimien operoima Naton miehittämätön Global Hawk -ilma-alus (Northrop Grumman RQ-4D Global Hawk, MM-AV-SA0018) suorittaa tiedustelulentoa Suomen yllä keskiviikkona 13. syyskuuta 2023. Global Hawkin lentorata seurailee Suomen itärajaa 52 000 jalan korkeudessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vastaavan miehittämättömän ilma-aluksen tiedustelulento voidaan havaita Suomen yllä lennonseurantapalveluista.

GH_1Lennonseurantapalveluista näkyi iltapäivästä 13. syyskuuta 2023 Global Hawkin saapuminen valvontalennolle Suomen ylle. Lento etenee itärajaa mukaillen 52000 jalan eli noin 15,8 kilometrin korkeudessa radiokutsulla Magma10. Pohjoisin kääntöpiste on tämänhetkisellä reitillä ollut toistaiseksi hieman Kajaanin eteläpuolella.

Puolustusvoimat aloitti vastaavien valvontalentojen toteuttamisen keskeisten kansainvälisten kumppanimaiden kanssa maaliskuussa 2023. Suomen yllä on tähän mennessä havaittu ainakin Yhdysvaltain ja Ruotsin miehitettyjä valvontalentoja. Vahvistamattomien tietojen mukaan myös ranskalaiset olisivat suorittaneet valvontatehtäviä Suomen yllä.

GlobalHawk_Italia_3Nyt kyseessä on ensimmäinen kerta, kun miehittämätön ilma-alus suorittaa näkyvästi valvontalentoa Suomen yllä. Mahdollisesti tällainen lentosuorite on siis tehty jo aiemminkin. Suuremmat miehittämättömän ilma-alukset kuten MQ-9 Reaperit ovat lentäneet Suomessa aiemmin yhteisissä tutkimushankkeissa Suomen Puolustusvoimien kanssa.

Osa tiedustelulennoista lentää Suomenkin yllä mahdollisesti ilman transponderia tai ei näy lennonseurantapalveluissa. Lennot tapahtuvat kansallisessa ohjauksessa ja valvonnassa, Suomen kansallisen lainsäädännön ja määräysten mukaisesti.

GlobalHawk_Italia_2Valvontalennot kehittävät Suomen Puolustusvoimien kansainvälistä yhteensopivuutta, parantavat yhteistä tilannetietoisuutta ja vahvistavat kansallista puolustusta. Lennot ovat myös osoitus  sitoutumisesta puolustusyhteistyön kehittämiseen.

NATO sijoitti loppuvuodesta 2019 Italin Sigonellan tukikohtaan liittoutuneiden AGS (Alliance Ground Surveillance) -maavalvontaohjelmaan suunnattuja Northrop Grumman RQ-4D Global Hawk UAV -ilma-aluksia. Global Hawkien laivastoa operoi NATO Alliance Ground Surveillance Management Agency (NAGSMA).

GH_3AGS NATO RQ-4D -UAV:t perustuvat Yhdysvaltain Ilmavoimien Block 40 Global Hawkeihin ja ne tarjoavat viimeisintä ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) -kykyä NATOlle. Maasto- ja merivalvontakyky tarjoaa joukoille jatkossa lähes reaaliaikaista tilannekuvaa toiminta-alueelta.

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawkin toiminta-aika on yli 34 tuntia ja toimintamatkaa se voi kattaa yli 22 800 kilometriä. Tämän liikesuihkukoneen kokoisen, mutta siiviltään purjekonemaisen ilma-aluksen kärkiväli on 39,8 metriä. Pituutta ilma-aluksella on 14,5 metriä ja painoa 6781 kg.

GH_4Global Hawkissa V-peräsimet ja huippunopeus on 310 solmua. RQ-4:n voimanlähteenä on yksi Rolls Royce North American F137-RR-100 -suihkumoottori, jotka mahdollistavat 18 200 metrin lakikorkeuden. MH

Lue myös: