Ruotsin Korpen-signaalitiedustelukone ensi kertaa operatiivisella tehtävällä Suomen ilmatilassa

102002_270822Ruotsin ilmavoimien Gulfstream IV SP Korpen -tiedustelukone (102002) on 2. elokuuta 2023 lentänyt ensimmäistä kertaa operatiivisella tehtävällä Suomen ilmatilassa. Korpenin lento on keskittynyt erityisesti Pohjois- sekä Kaakkois-Suomeen. Puolustusvoimat toteuttaa nykyisin vastaavia valvontalentoja Suomen alueella keskeisten kansainvälisten kumppanimaiden kanssa. Aiemmin vastaavia lentoja Suomessa on suorittanut lähinnä Yhdysvallat.

Ruotsin ilmavoimien signaalitiedustelukoneet ovat lentäneet aiemminkin laajasti Itämeren alueella, Välimerellä ja nykyisin myös Itä-Euroopassa. Nyt 2. elokuuta 2023 Korpen on tiettävästä ensimmäistä kertaa operatiivisella tehtävällä Suomen ilmatilassa.

Korpen_Suomessa_1Linköpingistä ilmaan nousseen tiedustelukoneen reitti suuntautui Pohjanlahtea pitkin Suomen Lappiin, jossa se lensi edestakaisin useita kertoja. Tämän jälkeen tiedustelukone suuntasi itärajaa mukaillen Kaakkois-Suomen ylle.

Ruotsin ilmavoimilla on kaksi tällaista kaksi Gulfstream IV SP S102B Korpen -konetta. Kyseiset liikesuihkukoneet (102002 ja 102003) on modifioitu elektronista tiedustelua varten (ELINT, Electronic Intelligence) mm. rungon ulkopuolisilla antennikoteloinneilla. Koneeseen on asennettu noin 3000 kg:n painosta erilaista lisävarustustusta.

Ruotsin ilmavoimat on lentänyt Korpeneilla vuodesta 1992 lähtien. Erikoiskoneita operoi Ruotsin ilmavoimien 74. specialflygskvadron.

Ruotsi tilasi kesäkuussa 2022 Saabilta kaksi GlobalEye-monitoimivalvontakoneita, joiden lisäksi sopimus sisältää optiot kahteen lisäkoneeseen. Uuden GlobalEye-valvontakoneen tyyppimerkintä Ruotsin ilmavoimissa on S 106.

Ensimmäinen kumppanimaiden valvontalento toteutettiin yhteistoiminnassa Yhdysvaltain kanssa 23. maaliskuuta 2023. Tuolloin USAF:n RC-135W Rivet Joint lensi Englannista Puolan ja Baltian kautta valvontalennolle Suomeen.

Puolustusvoimat ei kerro valvontalentojen yksityiskohtia operaatioturvallisuussyistä. Puolustusvoimien mukaan vastaavia lentoja tehdään Suomen ilmatilassa tulevaisuudessakin eri tyyppisillä ilma-aluksilla, niin miehittämättömillä kuin miehitetyilläkin.

Osa tiedustelulennoista lentää Suomenkin yllä mahdollisesti ilman transponderia. Lennot tapahtuvat kansallisessa ohjauksessa ja valvonnassa, Suomen kansallisen lainsäädännön ja määräysten mukaisesti.

Valvontalennot kehittävät Suomen Puolustusvoimien kansainvälistä yhteensopivuutta, parantavat yhteistä tilannetietoisuutta ja vahvistavat kansallista puolustusta. Lennot ovat myös osoitus  sitoutumisesta puolustusyhteistyön kehittämiseen. MH

Lue myös: