RAF:n Typhoonit tunnistivat venäläisen Il-20-tiedustelukoneen Itämerellä

typhoon_tallin_crowncopyrightRoyal Air Forcen Eurofighter Typhoon -hävittäjät kävivät eilen Itämeren yllä tunnistamassa kansainvälisessä ilmatilassa lentäneen Iljushin Il-20 -tiedustelukoneen. Englantilaishävittäjät osallistuvat NATO:n Baltic Air Policing -operaatioon, joka vastaa Viron, Latvian ja Liettuan ilmapuolustuksesta.

Nelimoottorinen Iljushin Il-20 -potkuriturbiinikone (alla, klikkaa kuvat suuremmaksi) on tarkoitettu lähinnä elektroniseen tiedusteluun. Kone perustuu Il-18-matkustajakoneeseen.

Vastaavat meren yllä tehtävät tiedustelulennot ovat rutiinia ja niitä tekevät myös esimerkiksi Yhdysvallat ja Ruotsi. Baltiassa on parhaillaan käynnissä suuri NATO:n Steadfast Javelin -sotaharjoitus, johon liittyy myös Viron Siil-harjoitus.

iljushin_ol20_ministryofdefence_crowncopyrightEnglannin puolustusministeriön mukaan kaksi Typhoonia kävi tunnistamassa Iljushinin tarkemmin määrittelemättömässä paikassa Itämeren yllä. Konetta seurattiin ja sen nähtiin poistuvan alueelta.

Royal Air Force on lähettänyt Baltic Air Policing -operaatioon neljä modernia Eurofighter Typhoon -hävittäjää. Henkilöstöä on mukana 175.

Koneet on sijoitettu Ämarin tukikohtaan Virossa. Otsikkokuvassa kaksi Typhoonia lentää Tallinnan yllä 11. toukokuuta.

Englannin päivystysvuoro alkoi 1. toukokuuta ja jatkuu elokuun loppuun. Typhoonien rinnalla Baltian ilmapuolustuksesta vastaavat norjalaiset Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon -hävittäjät.

a10_lajes_net_usafSteadfast Javelinissa harjoitellaan hyökkäyksen torjuntaa maassa ja ilmassa. Viron kansallinen harjoitus Siil liittyy NATO-kokonaisuuteen. Mukana on joukkoja Yhdysvalloista, Belgiasta, Saksasta, Puolasta, Hollannista ja Latviasta.

Baltic Air Policing -operaatioon osallistuvien Typhoonien ohella RAF on lähettänyt Steadfast Javelin -harjoitukseen kaksi BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskonetta. Ne antavat joukoille ilmatukea yhdessä USAF:n Fairchild A-10 Thunderbolt II -rynnäkkökoneiden kanssa. +TT+

f16_estonia_1net_USAFNATO:n Baltic Air Policing -nimellä tunnettu valvontatehtävä käynnistettiin huhtikuun alussa vuonna 2004 tukemaan liittoumaan mukaan tulleiden Baltian maiden ilmapuolustusta. Virolla, Latvialla ja Liettualla ei ole omia taistelukoneita.

Baltic Air Policing -operaatiosta on yleensä vastannut kerrallaan yksi valtio. Ukrainan kiristyneen tilanteen seurauksena niin maiden kuin koneiden lukumäärää kasvatettiin. Alunperin käytössä olleen Liettuan Šiauliain tukikohdan rinnalle käyttöön otettiin samalla myös Ämarin tukikohta Virossa.

Kymmenessä vuodessa mukana Baltic Air Policing -operaatiossa ovat olleet Belgia, Tanska, Tshekki, Englanti, Norja, Hollanti, Espanja, Yhdysvallat, Puola, Portugali, Ranska, Romania, Turkki, Saksa ja Kanada.

Mukana on ollut mm. F/A-18 Hornet, Eurofighter Typhoon, MiG-21, MiG-29, F-4F Phantom II, Mirage 2000, Mirage F-1, F-16 Fighting Falcon, F-15C Eagle, Tornado F.3 ja JAS 39 Gripen -koneita.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: