Naton ilmavoimien Air Defender 23 -suurharjoitukseen 220 lentokonetta - mukana Suomen Hornet-hävittäjiä

NATO_AirDefender23_1Nato järjestää jäsenvaltioidensa kanssa historiansa suurimman monikansallisen jäsenvaltioiden ilmavoimien Air Defender 23 -harjoituksen 12.-23. kesäkuuta 2023. Saksan ilmavoimien Luftwaffen johtamaan harjoitukseen osallistuu jopa 10 000 henkilöä 24 eri maasta ja mukana on kaikkiaan noin 220 lentokonetta. Suomesta harjoitukseen osallistuu F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä.



HN_lakeuksien_yllaAir Defender 23 on Naton historian suurin ilmavoimien nopean toiminnan joukkojen yhteisharjoitus. Harjoitus on suurin harjoitus yli 40 vuoteen myös Saksan Bundeswherille, joka on suunnitellut harjoitusta noin neljän vuoden ajan.

Tänä aikana Venäjä toteutti uuden invaasion Ukrainaan, joka muutti turvallisuustilannetta koko Euroopassa. Tämän seurauksena Air Defender -harjoituksella on aiempaa merkittävämpi rooli Naton suorituskyvyn osoituksena.

Nato_E3A_AWACS_1Mukana olevat 24 eri valtion ilmavoimat kehittävät yhteistä reagointikykyä mahdollisiin kriisitilanteisiin.  Tavoitteena on siis kehittää Nato-joukkojen suorituskykyä ja osoittaa liittouman yhteistä voimaa.

Tähän monikansalliseen ilmaoperaatioharjoitukseen osallistuvat Belgia, Bulgaria, Kroatia, Tshekki, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Unkari, Italia, Japani, Latvia, Liettua, Luxemburg, Norja, Puola, Romania, Slovakia, Espanja, Ruotsi, Turkki,  Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

HN_F35_ilmav_2 Air Defenderiin osallistuu noin 220 lentokonetta, jotka edustavat 23 eri konetyyppiä. Harjoituksessa on mukana ilmatorjuntajärjestelmiä ja muita suorituskykyjä, jotka luovat merkittävää kiinnostusta harjoitusta kohtaan. Yhdysvallat on antanut harjoitukselle suuren painoarvon, sillä se osallistuu Air Defender 23 -harjoitukseen noin 100 Eurooppaan saapuvalla lentokoneella. Ne tulevat 35 eri osavaltiosta.

Japan_Kawasaki_C2_JASDFMukana on mm. Naton AWACS-tutkavalvontakoneita, A330 MRTT, KC-135 ja KC-36A -ilmatankkauskoneita, F-35, F-16, F-15 ja A-10 -koneita Yhdysvalloista ja ensimmäistä kertaa mukana on myös C-2 -kuljetuskonekalustoa Japanin itsepuolustusilmavoimilta. Mukana myös miehittämättömiä ilma-aluksia kuten MQ-9 Reapereita.

Isäntämaan ilmavoimilta harjoitukseen on luvassa mm. Eurofighter ja Tornado -hävittäjiä sekä Luftwaffen Airbus A400M -kuljetuskone (54+21), joka on maalattu harjoitukseen liittyen erikoisväritykseen.

Luftwaffe_A400MSuomen ilmavoimat osallistuu Air Defender 23 -harjoitukseen neljällä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä, jotka on määrä sijoittaa Lufttransportgeschwader 63:n kotitukikohtaan Hohniin. Samaiseen tukikohtaan sijoitetaan Yhdysvaltain F-15 -hävittäjiä.

Luftwaffe_A400M_GERIlmaoperaatiot toteutetaan Euroopan ilmatilassa Saksan ilmavoimien johdolla ja Saksa toimiikin harjoituksen aikana yhteisen puolustuksen solmukohtana Euroopassa. Harjoituksen kolme päätukikohtaa ovat Schleswig/Hohn, Wunstorf sekä Lechfeld. Käytössä on kolme Saksan yllä olevaa harjoitusaluetta, joiden lisäksi ilmaoperaatioita toteutetaan Puolan ja Tsekin ilmatiloissa.

Eurofighter_GER_2Osallistujavaltioiden lentokoneet sijoitetaan pääosin Saksan lentotukikohtiin ja toiminnan laajuus näkyy erityisesti Hannoverin läheisillä Schleswigin ja Wunstorfin alueilla, jotka ovat keskeisessä roolissa harjoituksen aikana. Näiden kohteiden ympäristöön on luvassa tavallista enemmän melua, erityisesti lentokoneiden nousu- ja laskuvaiheissa.

Ilmaoperaatioharjoituksessa on siis luvassa haastavia skenaarioita harjoitusosapuolille. Noin kaksiviikkoisen harjoituksen ajalle on suunniteltu toteutettavaksi noin 1800 yksittäistä taktista lentosuoritetta. MH