Ilmailualan työriidan sovittelu jatkuu maanantaina 7.7. - yhteistä neuvottelutulosta ei ole näköpiirissä

Finnair_tail_2Ilmailualan Unioni IAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välistä lentoliikenteen palveluja koskevaa työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan toimistolla jo yli kaksi kuukautta. Seuraavan kerran sovittelua jatketaan maanantaina 7. heinäkuuta 2025. Osapuolten antamien lausuntojen mukaan sopu lentoliikenteen palveluiden työehdoista antaa vielä odottaa itseään.

IAU tiedotti heinäkuun alussa, ettei tunnusteluista huolimatta ole toistaiseksi löytynyt ainuttakaan etenemistietä, jolta pohjalta molemmat osapuolet olisivat voineet hyväksyä lähtevänsä neuvottelemaan mahdollisen neuvottelutuloksen yksityiskohdista.

Palta antoi oman kokonaisehdotuksensa IAU:lle 3. heinäkuuta, jonka IAU hylkäsi. Samoin teki Palta IAU:n vastaesitykselle. Paltan mukaan IAU:n esitys on kokonaisuutena sellainen, että se on työnantajapuolen mahdoton hyväksyä.

Palta totesi lisäksi ehdotuksen kustannusvaikutuksen ylittävän merkittävästi ns. työnantajien ajaman yleisen linjan. Suomessa ei kuitenkaan ole voimassa työmarkkinajärjestöjen yhdessä sopimaa työmarkkinamallia, jonka mukaan mikään ala tai liitto ei saisi ylittää vientialojen työehtoratkaisun kustannusvaikutusta.

Työehtokiista ratkaisun avaimet löytyvät usein kompromisseista, kun molemmat osapuolet ovat valmiita neuvottelemaan sen sijaan, että osapuolet jättävät ns. ota tai jätä -kokonaisesityksiä. Pitkään kestänyt lentäjien työehtokiistakin saatiin päätökseen, kun tällaiset esitykset lopetettiin ja työehdot työstettiin yhteistyössä molempia osapuolia tyydyttävälle tasolle kahdenvälisissä neuvotteluissa. 

IAU:n ja Paltan välisessä työehtokiistassa on kyse mm. siitä, onko mahdollista saada kompensoitua säästösopimuksissa menetettyä ansiokehitystä milloinkaan edes osittain takaisin. Tämä kysymys on merkittävä työntekijöille. Kerran pois jääneet korotukset vaikuttavat pysyvästi alempana palkkatasona ja palkkakehityksenä, joka taas nostaa esiin kysymyksen miksi tehdä säästösopimuksia.

"Jos joustoa ei työnantajan mielestä milloinkaan voi olla ylöspäin, niin palkansaajille on turha tulla jatkossa tarjoamaan joustoa alaspäin", totesi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kesäkuun lopulla blogissaan kyseiseen työehtokiistaan liittyen.

"Palkansaajien ostovoima on kärsinyt viime vuosina poikkeuksellisen kovia. Ostovoimakuoppa on ollut historiallisen suuri ja palkankorotuksilla sitä kurotaan ajan myötä umpeen. Lentoliikennetoimialan työntekijöillä ostovoimakuoppa on vielä syvempi, kiitos korona-aikana tehtyjen säästösopimusten. Siksi on perusteltua, että parhaillaan käynnissä olevissa työehtoneuvotteluissa he saavat korjattua syvälle kyykännyttä ostovoimaansa. Se on oikein ja reilua", jatkoi Eloranta.

Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtokiistan sovittelua jatketaan jälleen maanantaina 7.7. Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua jatketaan vaikeasta asetelmasta huolimatta niin kauan kuin on edellytyksiä pakkosovittelun jatkamiselle.

IAU on ilmoittanut työnseisauksia 7., 16., 18., 21. ja 23. heinäkuuta. Kaikilla työnseisauspäivillä on merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteen sujuvuuteen Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Työnseisaukset kohdistuvat seuraavien yritysten toimintoihin: Aviator Airport Services Finland Oy, Finnair Oyj,  Finnair Cargo Oy, Finnair Kitchen Oy, RTG Ground Handling, Nordic Regional Airlines Oy, Swissport Finland Oy, Finnair Technical Services Oy, DHL Supply Chain Finland Oy, GA Telesis Oy ja TCR Finland Oy.

Suurimmat vaikutukset ovat kohdistuneet lentoyhtiö Finnairiin, joka on joutunut perumaan kiistan aikana yli 1000 lentoa, joka on puolestaan vaikuttanut yli 100 000 Finnairin asiakkaan lentoihin.