Naton Euroopan päähävittäjätyyppi F-16 Turun ylle - maanäyttelyyn jättimäinen C-17 Globemaster III

TKU23_Belgia_F16_1Belgian Ilmavoimien erikoismaalattu F-16 -hävittäjä nähdään Turun yllä, kun Dream Viper -solo display team osallistuu kesän päälentonäytökseen Suomessa. Maanäyttelyyn on luvassa Euroopan Strategic Airlift Capability -hankkeesta tuttu Heavy Airlift Wingin Boeing C-17A Globemaster III -kuljetuskone. Suomen Ilmailuliiton kesän 2023 päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.-18. kesäkuuta 2023.

TKU23_Belgia_F16_2Belgian Ilmavoimien General Dynamics F-16 -hävittäjän sooloesitys on yksi arvostetuimmista F-16 esityksistä ja monet pitävät sitä yhtenä maailman parhaista esityslennoista. Dream Viper -hävittäjän ohjaimissa on senior captain Steven ”Vrieske” De Vries. Hän on ensimmäinen F-16 hävittäjä-ohjaaja USA:n ulkopuolella, joka on lentänyt yli 5000 lentotuntia F-16:ta. Vrieske aloitti lennot F-16 -hävittäjällä 21-vuotiaana vuonna 1994.

F-16 on ollut Belgian ilmavoimien selkäranka jo 40 vuotta ja niitä korvataan uusilla F-35A -hävittäjillä vuoteen 2028 mennessä. F-16 on ollut vuosia myös Naton päähävittäjätyyppi Euroopassa.

C17_ldgYhdeksi maanäyttelyn helmeksi Turun asematasolle on luvassa yhteiseurooppalaisen Heavy Airlift Wingin (HAW) jättimäinen Boeing C-17A Globemaster III -kuljetuskone. Tämä Moose-lempinimelläkin tunnettu kuljetuskone on 53 metriä pitkä ja siipien kärkiväli on 52 metriä. Koneen sivuperäsin nousee 16,8 metrin korkeuteen. Suurin lentoonlähtöpaino on 265 350 kiloa ja maksimikuorma 77 500 kg.

Edellisen kerran C-17 Globemaster III -nähtiin lentonäytöksessä Suomessa vuonna 2015. Tuolloinkin päälentonäytös järjestettiin Turussa.

9_c17_tasSAC-ohjelman (Strategic Airlift Capability) strateginen ilmakuljetuskapasiteetti on kymmenen Nato-maan ja kahden rauhankumppanimaan, Ruotsin ja Suomen käytössä. Yksikkö tukeutuu Pápan lentotukikohtaan Unkarissa, jossa vahvuus on 155 sotilashenkilöä. SAC-jäsenmaat lähettävät henkilöstöään HAW:iin tilapäisiin tai pysyviin tehtäviin.

Kesällä 2022 lentokuljetuspoolin C-17 vieraili Utissa, jossa harjoiteltiin henkilöstön ja materiaalin laskuvarjopudotuksia. Globemasteria on Suomessa käytetty aiemmin lähinnä kriisinhallintajoukkojen huoltolentoihin. Suurempaan julkisuuteen päätyi myös vuonna 2021 toteutettu operaatio Kabulissa.

C17_USAF_pallets_1SAC-jäsenmaat ovat HAW:n toiminnan alusta alkaen tilanneet humanitaarisen avun kuljetuksia joukoilleen ja kalustolleen, joita niiden on lähetettävä, sijoitettava tai uudelleensijoitettava voidakseen tukea kansallisten velvoitteidensa tai YK:n, EU:n tai Naton jäseninä niille lankeavien velvoitteiden täyttämistä sekä harjoitusten, koulutuksen ja humanitaarisen avun toteuttamista.

 

Suomen Ilmailuliiton kesän 2023 päälentonäytös Turussa

100_sininen_yleisoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.-18.6.2023. Järjestäjänä on jälleen vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry (TLK), joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho.

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja laajassa maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia. Ilmailu on kaikille sopiva harrastus tai ammatti, ikään katsomatta.

Lipunmyynti on avautunut Ticketmasterin kautta, jossa aikuisen päivälipun hinta on 33 euroa ja lasten päivälippu 19,50 euroa. Perheen päivälipun (2 aikuista + 2 lasta) hinta on 89 euroa. Tarjolla on myös VIP-paketteja.

Lentonäytös järjestetään hyvässä yhteistyössä Finavian Turun lentoaseman, Turun kaupungin ja paikallisten viranomaisten kanssa.

100_A350_nousussaIlmailuliiton päälentonäytös on järjestetty Turussa viimeksi vuonna 2019, jolloin Suomen ilmailuliitto vietti 100-vuotisjuhlavuottaan. Tuolloin taivaalla nähtiin erikoisvieraana Finnairin Airbus A350 -laajarunkokone ja maanäyttelyssä Naton AWACS-tutkavalvontakone.

Aiemmin päälentonäytös on nähty Turussa myös vuosina 2015 ja 2011. Kaikki nämä tapahtumat ovat olleet Turun lentokerhon järjestämiä. Vuoden 2022 päälentonäytös nähtiin Porissa. MH

Virallinen Turku Airshow -verkkosivusto

Lue myös: