Neste ja Hellenic Petroleum toimittavat uusiutuvaa SAF-polttoainetta Aegeanille Kreikkaan

Neste_biofuel_tankkiautoNeste ja kreikkalainen Hellenic Petroleum -konserni ovat tehneet sopimuksen uusiutuvan Neste MY - lentopolttoaineen (SAF, Sustainable Aviation Fuel) kaupallisesta jakelusta Kreikan johtavan lentoyhtiön Aegean Airlinesin lennoille. 

Hellenic Petroleum varmistaa tytäryhtiönsä EKO:n välityksellä Nesteen tuottaman uusiutuvan lentopolttoaineen toimitukset Thessalonikin Macedonia-lentoasemalta lähteville Aegean airlinesin lennoille. Aegeanin lentoliikenteen solmukohdan lisäksi toiminnan odotetaan laajenevan pian myös Aegeanin Ateenan kansainväliseltä lentoasemalta lähteviin lentoihin. 

Hellenic Petroleumin ja Nesteen välinen sopimus mahdollistaa uusiutuvan lentopolttoaineen turvalliset ja luotettavat toimitukset Kreikassa. Uusiutuva lentopolttoaine on maailmanlaajuisesti toteuttamiskelpoisin vaihtoehto, jolla voidaan vähentää ilmailualan hiilidioksidipäästöjä lähitulevaisuudessa. 

Sopimus vastaa Hellenic Petroleumin tavoitetta edetä vähähiilisten energiaratkaisujen tarjoajaksi ja pienentää hiilijalanjälkeä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Yhtiö pyrkii myös auttamaan lentoyhtiöitä ja lentoasemia mukautumaan ennakoivasti Euroopan unionin tuleviin uusiutuvaa lentopolttoainetta koskeviin tavoitteisiin vuoteen 2025 mennessä.

Neste on maailman johtava uusiutuvien polttoaineiden tuottaja. Yhteistyö kreikkalaisyhtiön kanssa on osa Vision 2025 -suunnitelmaa ja energiasiirtymää, jolla lisätään uusiutuvien polttoaineiden käyttöä.

"Olemme ylpeitä, että voimme yhdessä Nesteen kanssa auttaa Aegeania ja Kreikan ilmailualaa pienentämään hiilijalanjälkeään”, kommentoi Konstantinos Panas, Hellenic Petroleum RSSOPP:n toimituksista ja myynnistä vastaava johtaja. 

”On hienoa, että voimme tehdä yhteistyötä Hellenicin kanssa, jotta uusiutuva Neste MY -lentopolttoaineemme tulee saataville Kreikassa ja Aegean Airlinesille. Yhteinen tavoitteemme on vähentää ilmailun hiilijalanjälkeä, ja olemme sitoutuneet työskentelemään yhdessä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Neste on lisäämässä uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantokapasiteettia 1,5 miljoonaan tonniin vuoden 2023 loppuun mennessä, mikä on enemmän kuin koko Kreikan lentopolttoaineen kysyntä oli ennen koronapandemiaa. Meidän on toimittava nyt – uusiutuva lentopolttoaine on keskeinen ja toimivaksi havaittu ratkaisu, jonka ilmastohyödyt ovat selvät, ja sitä on saatavilla jo nyt”, kommentoi Nesteen Renewable Aviation -liiketoimintayksikön Euroopan johtaja Jonathan Wood.  

Neste MY -lentopolttoaine valmistetaan 100-prosenttisesti vastuullisesti hankituista, uusiutuvista jätteistä ja tähteistä, kuten käytetystä paistorasvasta ja eläinrasvajätteestä. Puhtaassa muodossa Neste MY voi elinkaarensa aikana vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 % fossiiliseen lentopolttoaineeseen verrattuna.