Norjan hallitus sanoi ei Norwegianin työvoiman ulkoistamissuunnitelmille

photo(2)Norjan työministeriö on päättänyt ettei se muuta työlakeja yhtiön hyväksi ulkomaisen työvoiman osalta. Norwegian olisi halunnut tuoda norjalaiskoneisiin ulkomaiset työehdot ja palkkauksen kyetäkseen vastaamaan kovaan kilpailutilanteeseen.

Norwegian on pyrkinyt kääntämään Norjan hallitusta muuttamaan työlainsäädäntöä sellaiseksi, että yhtiö voisi palkata ulkomaista työvoimaa lennoille, jotka suuntautuvat Euroopan Unionin ulkopuolelle. Tarkoituksena olisi näin suojautua ulkomaiselta kilpailulta.

Norjan hallituksen mukaan työntekijöillä on norjalaiskoneissa jatkossakin oltava norjalainen työlupa ja pysyvä asuinpaikka maassa.

Norjan liikenneministeriö kuitenkin käynnistää selvityksen kansainvälisen kilpailun vaikutuksista ja seurauksista Norjan kilpailukyvylle. Ainakaan ennen selvitystyön valmistumista työlakeihin ei ole ministeriön mukaan luvassa muutoksia.

Norwegianin toimitusjohtaja Bjorn Kjosin mukaan yhtiö saattaa päätöksen myötä joutua peruuttamaan joitakin suunniteltuja reittejä. Toisena vaihtoehtona Kjos harkitsee lentokoneiden rekisteröintiä johonkin toiseen maahan.

"Ilmailumarkkinat ovat globaalit. Se joka ei uskalla tai jolla ei ole mahdollisuutta tulla maailmanlaajuiseksi peluriksi samoilla ehdoilla ei tule selviytymään," päättää Kjos.

Norwegian on aloittamassa kaukoliikenneoperaatiot Bangkokiin toukokuussa ja New Yorkiin keväkuussa 2013. Yhtiön laivaston on määrä vahvistua kahdeksalla Boeing 787 Dreamlinerilla vuoteen 2015 mennessä.