Norwegianin ensimmäinen vuosineljännes jäi tappiolle

787_norwegian_boeingNorwegianin ensimmäisen neljänneksen nettotulos jäi 538 miljoonaa Norjan kruunua tappiolle. Tulos on kuitenkin 57 miljoonaa Norjan kruunua parempi kuin edellisvuonna samaan aikaan. Ensimmäisen vuosineljänneksen tulokseen vaikuttivat Skandinavian lentäjien lakko ja heikko Norjan kruunu.

Samaan aikaan matkustajamäärä kasvoi voimakkaasti Euroopassa ja käyttöaste oli kuusi prosenttiyksikköä korkeampi kuin samaan aikaan viime vuonna. Varaustilanne näyttää hyvältä, erityisesti kaukoreiteillä.

Norwegianin ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 4,034 miljardia Norjan kruunua, mikä on 14 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Yhtiö kuljetti lähes viisi miljoonaa matkustajaa, joka vastaa kahden prosentin kasvua.

Myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) kasvoi 15 prosenttia. Se tarkoittaa, että Norwegianin asiakkaat lensivät huomattavasti pidemmälle kuin vuotta aiemmin. Vuoden 2015 ensimmäisen vuosineljänneksen käyttöaste oli 83 prosenttia, mikä on kuusi prosenttiyksikköä korkeampi kuin samaan aikaan vuotta aikaisemmin.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä Norwegian otti vastaan kaksi uutta Boeing 737-800 -konetta. Lisäksi maalis-huhtikuun vaihteessa yhtiö vastaanotti yhden Boeing 787-8 Dreamlinerin. Norwegian on hiljattain lanseerannut myös useita uusia kaukoreittejä. Englannissa ja Espanjassa matkustajamäärä kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 320 000 matkustajalla verrattuna vuotta aiempaan.

Norjassa ja Ruotsissa matkustajamäärä sen sijaan laski 190 000 matkustajalla, mikä johtuu ennen kaikkea lentäjälakosta Skandinaviassa. Tätä tasasi pääsiäisen liikenne, joka osui tänä vuonna ensimmäiselle vuosineljännekselle, kun se viime vuonna oli toisella vuosineljänneksellä.
 
"Perinteisesti ensimmäinen vuosineljännes on hiljaista sesonkia ja tänä vuonna lukuihin vaikutti myös heikko Norjan valuutta (NOK) suhteessa dollariin ja euroon. Samanaikaisesti lentäjälakko Skandinaviassa teki sen, että menetimme monia asiakkaita kilpailijoillemme. Myönteistä on, että matkustajamäärän kasvu muualla on vahvaa, erityisesti kaukoreiteillä. Matkustajamäärän kasvu on erityisen hyvää Lontoon Gatwickissä ja varaustilanne näyttää niin ikään hyvältä", sanoi Norwegianin toimitusjohtaja Björn Kjos.