Oripää Airshow -valmistelut loppusuoralla - purjetaitolennon MM-kisassa toinen luokka kesken

oripaa_13_3Tulevana viikonloppuna purjetaitolennon MM-kisojen päätteeksi järjestettävän Oripää Airshow'n valmistelut alkoivat perjantaina olla loppusuoralla. Pääesiintyjät Svetlana Kapanina ja Daniel Ryfa olivat jo paikalla. MM-kisoissa on saatu lennettyä Unlimited-luokan kisa-arvoon oikeuttavat kierrokset, mutta Advanced oli vielä kesken.

Sää ei ole tosiaankaan suosinut MM-kilpailua. Tarjolla on ollut sadetta, tuulta ja nyt perjantaina pilviä taitolentoboksissa, jonka yläraja ulottuu 1 250 metriin. Harjoitusviikolla pystyttiin sen sijaan lähes 80 lennon päiviin.

Sään odottelu on tarkoittanut pitkiä päiviä niin kilpailijoille kuin tuomarilinjalla istuville. Briefinkejä on pidetty aamuviideltä ja päivät ovat venyneet iltakymmeneen kelejä kytättäessä. Myös kilpailua pyörittävä vapaaehtoisorganisaatio on joutunut venymään.

Voikin olla, että Advanced-luokassa MM-kisastatus jää saavuttamatta, koska kolmesta vaaditusta kierroksesta (Known, Free ja Unknown) puuttuu viimeinen. Lentämättä oli perjantai-iltapäivällä vielä yli 40 suoritusta.  Ne koitetaan saada kokoon lauantaiaamuna.

Kahden kierroksen jälkeen paras suomalainen, Jukka Pelto-aho löytyy sijalta 22. Kärjessä on Ruotsin Johan Gustafsson. Luokassa on 40 kilpailijaa.

oripaa_13_1

Unlimited-luokassa ykköseksi on lentänyt Venäjän Vladimir Ilinskiy ja Georgy Kaminskiy. Kolmantena on Puolan Maciej Pospieszynski.

Kaikki kolme lensivät erityisesti taitolentoon suunnitelluilla puolalaisilla Swift S-1 -koneilla. Itse asiassa 19:sta Unlimitedin osanottajasta 17 luotti samaan konetyyppiin.

Lauantaina ja sunnuntaina 27.-28. heinäkuuta järjestettävän Oripää Air Show'n osalta näyttää sen sijaan paremmalta. Esityskoneita on saapunut paikalle ja harjoituksia on päästy lentämään iltapäivän ukkosenjyrähdyksistä huolimatta.

Ohjelma painottuu MM-kisaan soveltuvasti taitolentoon. Luvassa on mm. seitsemänkertainen maailmanmestari, venäläinen Svetlana Kapanina, Euroopan mestari ruotsalainen Daniel Ryfa sekä purjetaitolennon maailmanmestari unkarilainen Ferenc Tóth.

Kotimainen erikoisuus on Seppo Saario Special, jossa taitolentomme Grand Old Manin rakentamat Pitts S-1 Special, Ultimate 10-300S ja Christen Eagle -taitolentokoneet lentävät yhdessä.

Lisäksi kaksi Suomessa suunniteltua konetta nähdään taivaalla, kun PIK-15 Hinu hinaa PIK-16c Vasamaa. Esityksessä on luvassa myös savutehosteita.

Klassikkokoneita edustavat myös Ilmavoimiamme palvelleet Saab Safir, VL Viima II ja Focke Wulf FW44 Stieglitz. ++

WGAC:n nettisivut

WGAC Facebookissa

Oripää Airshow'n nettisivu