Paikallispuolustusharjoituksia eri puolilla Suomea - CBNR-uhka pohjoisessa ja dronet pääkaupungin ylle

PAPU2021_dronePuolustusvoimat ja eri viranomaiset harjoittelevat paikallispuolustuksen tehtäviä helmi-maaliskuussa ympäri Suomen. Harjoituksilla parannetaan viranomaisten välistä yhteistyötä häiriötilanteissa ja paikallispuolustuksen valmiutta vastata turvallisuustilanteen äkillisiin muutoksiin.

Kevään 2021 paikallispuolustusharjoituksiin osallistuu noin 4500 henkilöä ja 600 ajoneuvoa ja 11 viranomaista tai järjestöä. Vuoden 2021 paikallispuolustusharjoitukset käynnistyivät Pohjois-Suomessa jo 26. helmikuuta ja painopiste siirtyy maaliskuun edetessä kohti etelää.

PAPU2021_pilottiLappi 2021 -harjoituksessa Lapin lennoston Hornet ovat tukeneet Jääkäriprikaatin valmiusyksikköä Ivalon lentokentälle kohdistuneen hyökkäyksen torjunnassa.

Rovaniemen tukikohdassa puolestaan harjoiteltiin muun muassa toimintaa dronen aiheuttamassa CBRN-uhkatilanteessa (chemical, biological, radiological and nuclear). Porin prikaatin suojelun erikoisosasto (SEO) tuki Lapin lennostoa ja Jääkäriprikaatia tilanteen selvittämisessä.

Harjoituksen aikana Hawk-suihkuharjoituskoneella lennettiin lentotehtävä ilmanäytteenottosäiliöillä varustettuna ja harjoiteltiin ilmanäytteenottolennon vastaanottoa ja puhdistamistoimenpiteitä, jotka sisältävät niin koneen kuin lentäjän puhdistustoimet. Ilmanäytteenottolennoilla voidaan tukea muita viranomaisia kuten säteilyturvakeskusta.

PAPU2021_keha21 Kaartin jääkärirykmentin Kehä 2021 -paikallispuolustusharjoitus järjestetään 6.-11.3.2021 pääkaupunkiseudun alueella ja harjoitus näkyy Helsingissä, Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä itäisellä Uudellamaalla. Kehä 2021 -harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 670, joka koostuu varusmiehistä, reserviläisistä ja henkilökunnasta.

Harjoitukseen liittyy Sipoosta Helsingin keskustaan saakka yltävä ilmatilavaraus, jota käytetään Maavoimien Aeronautics Orbiter 2B Mini UAS (MUAS) tarpeisiin. Ilmatilassa lentää myös harjoitukseen liittyviä droneja. Kehä 2021 ei sisällä helikopteritoimintaa.

Vilkkaampaa lentotoimintaa on luvassa Kouvolan seudun Kymi 2021 -paikallispuolustusharjoituksessa 8.-11.3. Lentotoimintaa toteutetaan kaikkina vuorokauden aikoina ja ilmassa ovat NH90- ja MD-500 -helikopterit sekä F/A-18 Hornetit sekä MUAS-lennokit. Toiminnasta saattaa aiheuttaa lentomelua Kouvolan alueella.

Orbiter_varjonvarassa_1Viikon aikana Kouvolan alueella liikkuu Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kalustoa (noin 100), myös raskaita ajoneuvoja kuten panssarivaunuja ja hälytysajoneuvoja kaikkina vuorokauden aikoina.

Kymi 2021-harjoitukseen osallistuu puolustusvoimien henkilöstöä ja viranomaisia yhteensä noin 180 henkilöä, jonka lisäksi mukana on 640 varusmiestä ja 330 reserviläistä.

PAPU2021_aikatauluMuita kevään paikallispuolustusharjoituksia ovat Oulussa järjestettävä Pohjois-Pohjanmaa 2021, Kanta-Hämeessa ja Pirkanmaalla järjestettävä Pirkanmaa 2021, Säkylän, Salon, Oripään, Kemiönsaaren ja Kiikalan alueilla järjestettävä Salo 2021.

Paikallispuolustusharjoituksissa on Puolustusvoimien lisäksi mukana mm. Rajavartiolaitos, poliisi- ja pelastuslaitokset, Maapuolustuskoulutus yhdistys sekä siviilitoimijoita kuten terveydenhuoltoala ja SPR. MH