Paris Air Show parhaassa vauhdissa - Su-35-hävittäjä lentonäytöksen tähti (video)

paris_4_eadsYksikään ilmailu-uutisia seuraava ei ole voinut olla huomaamatta alkuviikon tilausjulkistusten tulvaa. Sen on aiheuttanut jo 50. Paris Air Show, joka ainakin ranskalaisten mielestä on maailman suurin ilmailuteollisuuden yhteenkokoontuminen. Kutkuttavin kysymys on: nähdäänko A350 XWB Pariisin taivaalla?

Keskiviikkoiltana takana on kolme ammattilaispäivää ja yksi on vielä edessä. Perjantaina suuri yleisökin pääsee mukaan viikonlopun ajaksi. Linkit Lentoposti.fi:n kaikkiin Paris Air Show -uutisiin löytyvät tämän sivun alalaidasta.

paris_5_gifasParis Air Show'n luvut ovat vakuuttavia. Koneita on esillä 150. Paikalla on 2 215 näytteilleasettajaa, joiden yhteensä 130 000 neliömetrin laajuisiin osastoihin tutustuu viikon aikana 351 000 kävijää sekä 290 kansainvälistä delegaatiota. Toimittajiakin on paikalla 3 200.

Ilmailumuseostaan tunnetun Le Bourgetin kentän valtaa laaja maanäyttely ja alueen suuret hallit ovat täynnä messuosastoja. Kiitotiealuetta reunustavat mahdollisten asiakkaiden kestitsimiseen tarkoitettujen vierasmajojen (chalet) rivistöt. Ja kaiken tämän yllä pyörii maailmanluokan lentonäytös meluisine suihkuhävittäjineen.

paris_1_gifasEnsikertalaiselle Paris Air Show onkin todennäköisesti henkeäsalpaava kokemus. Katsottavaa vaikuttaisi riittävän joka puolella. Jos kaiken tosiaan haluaisi nähdä, kannattaa valmistautua viettämään Le Bourgetissa koko viikko.

Perinteisesti aiemmin neuvoteltuja konekauppoja on julkistettu ilmailunäytöksen yhteydessä. Niin nytkin. Mutta ilmailuteollisuuden syklit ovat tekniikan kehittyessä hidastuneet. Uuden keksiminen onkin yhä vaikeampaa.

paris_3_piaggioMitään kovin suuria uutuuksia ei PAS13 olekaan tarjonnut. Italialainen Piaggio esitteli Avanti-koneeseensa perustuvan miehittämättömän P.1HH Hammerhead UAV-ilma-aluksen. Siitäkin oli Pariisissa oli nähtävissä vasta malli (päivittynyt).

pc24_1_pilatusSamaten sveitsiläinen Pilatus toi paikalle vain täysikokoisen runkomallin tulevasta PC-24 SVJ -liikesuihkukoneestaan (Super Versatile Jet). Lyhyiltä kiitoteiltä operoimaan kykenevälle businessjetille povataan vastaavaa menestystä kuin tehtaan aiemmalle, Suomenkin Ilmavoimien käyttämälle yhdellä PT-6-potkuriturbiinilla varustetulle PC-12-koneelle.

Taivaalla yleisöä on kiinnostanut erityisesti venäläinen Sukhoi Su-35S -hävittäjä. Sen sukujuuret juontavat Su-27-koneeseen, joka taannoin keräsi huomiota Farnboroughissa. Edeltäjä tunnettiin vuonna 1996 nimellä Su-37.

paris_6_sukhoiSu-35:n suunnattavilla suihkusuuttimilla terästetty lento-ohjelma aerodynamiikan lakeja uhkaavine liikkeineen (video alla) on hämmästyttänyt kokeneitakin ilmailunäytösten kiertäjiä. Vaikkei kyseessä ole stealth-kone, Su-35 on enemmän kuin varteenotettava vastustaja uusimmillekin hävittäjille kun päästään kaartotaisteluetäisyyksille.

a380_british_2net_eadsBritish Airwaysin väreissä oleva Airbus A380 ja Air Indian Boeing 787 Dreamliner ovat puolestaan ravistelleet rajoja, miten matkustajakoneella voidaan lentää. Näytöksessä pieni kuorma ja suuri tehopainosuhde mahdollistavat liikkeet, joita koneiden suuri koko matalalla lennettäessä vain korostaa.

A400M_pas_net_EADSMyös uusi europpalainen sotilaskuljetuskone Airbus Military A400 Atlas on nähty Le Bourgetin yllä. Konetta on lennetty melkein kuin hävittäjää (kuva oikealla).

Ensimmäinen kone on toimitettu Ranskan ilmavoimille. Ei siis ihme, että A400 pääsi mukaan Le Bourgetin kentän ylilennolle yhdessä Ranskan ylpeyden, Alpha Jet  -suikuharjoituskoneilla lentävän Patrouille de France -taitolentoryhmän kanssa (otsikkokuva).

A350_XWB_First_Flight_take_off_airbusAirbus ajoitti A350 XWB -koneensa ensilennon sopivasti näyttelyn alle ja sai suurta huomiota ilmailua seuraavassa mediassa. Tänään keskiviikkona kone on lentänyt Toulousesta toisen kerran.

On täysin mahdollista, että A350 XWB nähdään Pariisissa perjantaina, jolloin Ranskan presidentti François Hollande vierailee ilmailunäyttelyssä. Ranskassa varmasti halutaan tuoda Euroopan oma uutuus nähtävlle. Finnairilla on tilauksessa 11 A350 XWB -konetta.

paris_2_eadsAlkuviikkoa Le Borgetissa ovat haitanneet jopa ukkosmyrskyksi asti yltyneet sateet, mutta myös aurinko on hemmotellut vieraita. Kastumisen lisäksi kävijöitä on haitannut nykyriesa eli nettiyhteyksien ruuhkautuminen.

Kun 50. Pariisin ilmailunäyttely alkaa kääntyä loppupuolelleen, huomattavaa onkin miten voimakkaasti tapahtuma on noussut esiin sosiaalisessa mediassa.

Twitterin ilmailupostaajien viestit ovat alkuviikon aikana käsitelleet pääasiassa hashtagia #PAS13. Lentoesitykset ovat heti olleet nähtävissä YouTubessa. Lisäksi alan yritykset tuottavat kuvaa ja videota jatkuvasti eri medioihin.

 

 

 

Lue myös muita Lentoposti.fi:n Paris Air Show -uutisia: