Patria ja Lockheed Martin sopimukseen F-35 -laskutelineluukkujen tuotannosta ja toimituksista

LM_F35_luukut-aukiPatria ja Lockheed Martin allekirjoittivat Suomen F-35 - hankkeen toisen suoran teollisen yhteistyön raamisopimuksen (Memorandum of Agreement, MoA). Sopimus sisältää laskutelineluukkujen tuotantolinjan pystyttämisen ja hyväksyntäprosessin Patrian Hallin toimipisteessä Jämsässä. Tuotantolinjalla tehdään laskutelineluukkuja F-35 -hävittäjiin maailmanlaajuisesti. 
 
”Tämä pitkäaikainen sopimus 400 F-35 - laskutelineluukkusetin valmistuksesta on tärkeä lisä Patrian tulevaisuuden kyvykkyyksiin. Lisäosaaminen F-35 -koneen materiaaleissa täydentää F-35 -eturunkokoonpanon kanssa Suomen huoltovarmuutta. Yhteistyö Lockheed Martinin ja F-35:n toimitusketjun kanssa on jälleen kerran edennyt suunnitellusti ja tuloksellisesti”, sanoo Patrian F-35:n hankejohtaja Petri Hepola.
 
Laskutelineluukkujen valmistus on yksi keskeinen osa F-35:n teollista yhteistyötä Suomessa, jolla edistetään teknistä osaamista 5. sukupolven lentokoneiden tuotannossa. Hanke tarjoaa korkean teknologian valmistustyötä vuosikymmeniksi eteenpäin ja se luo suomalaiselle teollisuudelle mahdollisuuksia varautua ylläpitoon tulevaisuudessa. 

Patria tiedotti jo vuonna 2023 F-35 -hankkeeseen liittyvän teollisen yhteistyön mukaisista rakennekomponenttien tuotannosta, joka koskee rungon alapuolisia komponentteja, jotka ovat ovia ja luukkuja (Lue uutisemme aiheesta: Patria ja Lockheed Martin allekirjoittivat F-35-hankkeen suoran teollisen yhteistyön sopimuksen).

F35_tutkaheijastin_1"Suomelle tarjotut F-35:n kyvyt hyödyntävät ja lisäävät alan teollisuuden tietämystä, mikä parantaa Suomen huoltovarmuutta", sanoi Lockheed Martinin F-35 - asiakasohjelmien johtaja Mike Shoemaker.

"Odotamme innolla yhteistyötä Patrian kanssa vahvan tuotantokyvyn kehittämiseksi Suomessa ja laajemmin kumppanuutta suomalaisen teollisuuden kanssa ohjelman koko elinkaaren ajan", jatkoi Shoemaker. 
 
Sopimus on osa Lockheed Martinin ja suomalaisen teollisuuden, yliopistojen ja tutkimusryhmien välistä hankeyhteistyötä, jossa keskitytään F-35 -tuotantoon, huoltovarmuuteen ja puolustukseen liittyviin teknologioihin. F-35:n teollinen yhteistyöratkaisu Suomessa luo vahvaa osaamista huoltovarmuuteen ja se on myös kansantalouden kannalta merkittävä.

Lue myös: