Pegasuksen Boeingin kaappausyrityksellä kytky Ukrainaan - ei terrorismiin

pegasus_737_flyfinlandfi_harrikoskinenPegasus Airlinesin Harkovasta Ukrainasta Istanbuliin Turkkiin matkalla ollut Boeing 737-800 (TC-CCP) yritettiin perjantaina 7. helmikuuta kaapata. Koneen saavutettua matkalentokorkeuden miesmatkustaja ilmoitti, että hänellä on pommi. Hän pyrki ohjaamoon ja vaati, että kone lennetään Sotshiin. Siellä oli meneillään Talviolympialaisten avajaiset.

Kaappaaja ei päässyt ohjaamoon useista yrityksistä huolimatta. Mies väitti, että räjähteet ovat koneen lastiruumassa ja hänellä on hallussaan laukaisin.

Matkustamohenkilökunta kertoi kaapparille että Boeing on kääntynyt kohti Sotshia. Kone kuitenkin jatkoi samalla kurssilla kohti lennon PC751 alkuperäistä kohdetta. Ohjaajat asettivat transponderiin lennonjohdolle kaappauksesta kertovan koodin 7500.

F16_KoninklijkeLuchtmachtTurkin ilmavoimat lähetti kaksi QRA-päivystysvalmiudessa (Quick Reaction Alert) ollutta Lockheed Martin F-16 -hävittäjää saattamaan Boeingia. TC-CCP tuli Istanbulin Sabiha Gokcen -kentälle laskuun kello 18.05.

Erikoisjoukot ottivat haltuunsa syrjäiselle alueelle rullanneen koneen ja samalla kaappaajan. Muut 109 lennolla ollutta kuljetettiin turvallisesti pois

Pommilla uhannut on 45-vuotias ukrainalainen mies. Tiedot tapauksesta vielä vaihtelevat, mutta hänen epäillään olleen alkoholin tai huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena. Koneesta ei tutkimuksissa löytynyt räjähteitä.

Uutistoimisto AP:n mukaan hän olisi myös vaatinut Ukrainan poliittisissa mielenilmaisuissa vangittuja maanmiehiään vapautettavaksi. Turkin liikenneministerin mukaan vaikuttaa siltä, että kyseessä oli yksittäinen toimija eikä hänellä ole yhteyksiä terroristiryhmiin.

Erikoisena yksityiskohtana kanadalainen Globe and Mail -lehti kertoo, että kaapparilla olisi ollut päällään Saku Koivun vanha Montreal Canadiensin pelipaita numerolla 11. Kuva miehestä Pegasuksen koneessa Daily Mailin sivuilla.

Vaikka kyseessä olisi ollut onnistunut kaappaus, Sotshin olympialaisissa on erittäin tiukat turvatoimet. Kisa-alueita ympäröi vahva ohjusilmatorjunta ja epäilemättä myös Venäjän ilmavoimat on valmiina puuttumaan tilanteeseen.

Sotshissa on esimerkiksi kuusi modernia Pantsir-S ilmatorjuntajärjestelmää. Niissä on tutka, elektro-optinen hakujärjestelmä sekä kaksi 30 mm tykkiä ja 12 ilmatorjuntaohjusta.