Perämies kaappasi Ethiopianin 767-koneen Geneveen

Ethiopian-Airlines(päivittynyt 17.19) Ethiopian Airlinesin Boeing 767-300 -matkustajakone (ET-AMF) oli lennolla ET702 Addis Abebasta Roomaan kun sen perämies lukittautui yksin ohjaamoon ja otti koneen haltuunsa. Boeing laskeutui lopulta maananaiaamuna Geneveen kaarreltuaan jonkin aikaa kentän ympäristössä. Polttoainetta oli jäljellä vain 20 minuutiksi.

Ethiopianin 767 muutti Sudanin yllä transponderikoodikseen kaappauksesta kertovan 7500. Rooman sijasta se lensi lopulta Geneveen Sveitsiin.

Loppumatkasta sitä saattoi ensin kaksi italialaista Eurofighter Typhoon -hävittäjää. Sveitsissä ei ole ympärivuorokautista hävittäjäpäivystystä, kertoo 20min.ch.

Ennen laskeutumista Boeing kaarteli useita kertoja myös Ranskan puolella rajaa. Kaapattua konetta saattamaan tulikin aamuyöllä kaksi QRA-päivystyksessä (Quick Reaction Alert) ollutta ranskalaista Mirage 2000 -hävittäjää. Niillä ei kuitenkaan olisi ollut lupaa käyttää aseitaan Sveitsin ilmatilassa.

Tiedot tapauksesta tarkentuvat jatkuvasti. Eräiden lähteiden mukaan Boeingin toinen moottori olisi sammunut jo ilmassa, ilmeisesti polttoaineen loppumisen takia.

ethiopian_geneve_flightradar24Koneen perämies on pidätetty ja muu miehistö sekä matkustajat ovat turvassa. Kaappaaja on vuonna 1983 syntynyt etiopialaismies.

Perämies lukitsi itsensä yksin ohjaamoon kapteenin wc-käynnin aikana  ja vaati turvapaikkaa Sveitsistä. Aseistamaton perämies poistui koneen pysähdyttyä ohjaamosta ikkunan kautta hätäpoistumiseen tarkoitetun köyden avulla laskeutuen. Hän antautui poliisille.

Koneessa oli noin 200 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Ethiopian järjestelee parhaillaan heille jatkokuljetuksia. Geneven kenttä oli jonkin aikaa suljettuna tilanteen vuoksi mutta nyt liikenne on jälleen käynnissä.

Vuonna 1996 Ethiopian Airlinesin Addis Abebasta Nairobiin matkalla ollut Boeing 767 joutui kaappauksen jälkeen polttoaineen loputtua tekemään pakkolaskun mereen Komorien saarilla. Koneessa olleista 175 ihmisestä 125 sai surmansa.