Poliisi kehittää suorituskykyjään entistä suuremmilla RPAS-kuvauskoptereilla

Poliisi_pukuPoliisin tavoittelema ilmatilan haltuunotto etenee, kun suorituskyky paranee Poliisihallituksen tilaamilla 14 uudella RPAS (Remotely Piloted Aerial System) -järjestelmällä. Nykyisin käytössä on jo useita kymmeniä kevyempiä kuvauskoptereita. Suorituskykyä kasvatetaan vaiheittain siirtymällä järeämpiin järjestelmiin.

Poliisi kertoi elokuussa 2016 etsivänsä käyttöönsä Phantom- ja Inspire-tasoa raskaampaa kamerakopterikalustoa. Yksi tärkeä edellytys oli kyky kuljettaa lämpökameraa (lue uutisemme aiheesta tämän jutun lopusta).

"Rakennamme Poliisin suorituskykyä portaittain. Lähdimme liikkeelle alemmilta tasoilta keveillä laitteilla. Kartutamme osaamistamme ja siirrymme aiempaa suurempiin laitteisiin. Monen muun maan poliisi tehnee asian toisinpäin", kertoo ylikomisario Sami Hätönen Lentoposti.fi:lle. Hän vastaa Poliisihallituksessa UAV-asioista ja vastatoimista.

 Poliisin tilaamat uudet RPAS-järjestelmät tuovan entistä pidemmän toiminta-ajan ja mahdollisuuden toimia aiempaa vaihtelevimmissa olosuhteissa. Kyseessä on veden ja pakkasen kestävä järjestelmä, joka kykenee kantamaan lämpökameraa sekä pitkän polttovälin zoom-kameraa samanaikaisesti.

Laitteeseen voidaan lisäksi asentaa erilaisia sensoreita. Hyötykuormaa voidaan kuljettaa parin kiloa ja toiminta-aikaa on reilut puoli tuntia.

DJI_inspire_1Reaaliaikaisella ilmakuvalla voidaan parantaa työturvallisuutta ja operatiivista tilannekuvaa. Kamerakoptereilla voidaan suorittaa tarkastustehtäviä etäohjatusti ennen partion lähettämistä paikalle.

 "Kamerakopterit ovat jo nyt arjen työvälineitä poliisin tehtävissä. On tärkeää ottaa kaikki mahdollinen hyöty irti laitteista", jatkaa Hätönen.

Syyskuun puolivälissä solmittu sopimus kattaa 14 nelikopterijärjestelmän hankinnan, varaosat, tarvikkeet ja sovitut palvelut. Kuvauskopterit tilattiin kotimaiselta Future Retail Oy:ltä ja kaupan arvo oli tässä vaiheessa noin 350 000 euroa.

Lopullinen hankintahinta riippuu mahdollisista lisäkoptereiden tilausoptioiden käytöstä. Niihin ei Poliisihallituksen mukaan ole vielä rahoitusta. Tilausoptio kattaa kymmenen lisälaitetta. Ensimmäiset tulevat käyttöön kuluvan vuoden aikana.

Kaluston hankkimisen lisäksi Poliisi on keskittynyt koulutukseen ja toimintataktiikoiden hiomiseen. Poliisi on kouluttanut ensimmäiset operaattorit ja heistä edelleen kouluttajia omaan käyttöön. Osaamista on rakennettu ostetuilla verkkokoulutuksilla, joita on muokattu omiin tarpeisiin sopiviksi. Koulutusohjelma sisältää oman tutkinnon teoriapuolesta ja lähiopetuksesta joiden jälkeen edessä on vielä näyttökokeet.

Oman koulutusjärjestelmän on läpikäynyt jo lähes 200 poliisia. Heistä pariltakymmenellä on edessään vielä loppukoe. Tavoite onkin rakentaa RPAS-suorituskyky koko maan jokaiselle poliisilaitokselle. Parhaillaan käynnissä on operatiivisten johtajien koulutus.

 Lähitulevaisuudessa kamerakopterissa voikin olla jo täysi liikennevalvontavarustus eli nopeusmittausjärjestelmä ja tallentava kamera. Visio ei tosin toteudu vielä hankituilla järjestelmillä mutta seuraava vaihe eli siirtyminen kolmannelle tasolle on jo suunnitteilla.

 "Seuraavalla tasolla tähdätään näitä nyt hankittuja koptereita parempaan suorityskykyyn. Hankinta ajankohtainen jo lähitulevaisuudessa, sillä tarvitsemme jo parempaa suorityskykyä", päättää Hätönen.

Lue myös aikaisemmat uutisemme Poliisin RPAS-hankinnoista: