Poliisi lennätti torstaiaamuna 103 palautettavaa turvapaikanhakijaa Irakiin

heva_kotiutus2_helsinginpoliisiEnsimmäiset palautettavat turvapaikanhakijat on tänään torstaina viety aamuyöllä lähteneellä lennolla Irakiin. Palautettavia lennolla oli Helsingin poliisin mukaan yhteensä 103. Toiminnasta on kokemusta jo kymmeneltä vuodelta. Tilauslentojen kustannukset vaihtelevat 20 000 ja 200 000 euron välillä.

Aamuyöllä Helsinki-Vantaalta Bagdadin kansainväliselle lentoasemalle (ORBI) lähtenyt lento ja palauttaminen sujuivat hyvin. Poliisi toimi yhdessä Irakin viranomaisten kanssa.

"Kaikki yhteistyö irakilaisten viranomaisten kanssa tämän kyseisen lennon suunnittelun ja toteuttamisen sekä Irakiin saapumisen osalta toimi erittäin hienosti", kertoo ylikomisario Hannu Pietilä Helsingin poliisilaitokselta.

Turvapaikanhakijoiden ja ulkomaalaisten palautukset tapahtuvat aina tapauskohtaisesti. Vaihtoehtoina ovat omaehtoinen palaaminen, viranomaisten valvoma maasta poistuminen, tai viimeisenä vaihtoehtona on viedä maasta poistettavat saattamalla suoraan kohdemaahan. Viimeisimmässä tapauksessa henkilöt saatetaan kohdemaahan joko reittilennoilla tai tilauslennoilla.

"Reittilennoilla henkilöitä voidaan palauttaa yhdestä muutamaan henkilöön kerralla. Tilauslennoilla palautusmäärä on yleensä keskimäärin 50 henkilöä. Tilauslentoja on kahdenlaisia. Vaihtoehtoina ovat kansalliset lennot, kuten tänään Irakiin lennetty palautuslento, ja EU:n rajaturvallisuusviraston avustamana toteutettavat lennot, joissa on useampia maita mukana", Pietilä kertoo.

Palautettavien henkilöiden tilauslentoja tullaan järjestämään jatkossa tarpeen mukaan. Lentoja järjestetään aina kun tiettyyn kohdemaahan on vietävänä suurempi määrä ihmisiä.

"Esimerkiksi Irakiin meillä on Helsingin osalta valmiudet lentää palautuslentoja kerran viikossa", Pietilä sanoo.

Helsingin poliisilla on yli kymmenen vuoden kokemus tilauslentojen järjestämisestä. Vuosittain on järjestetty useita lentoja useisiin eri kohteisiin.

"Esimerkiksi nyt viime kuukausina on järjestetty seitsemän tilauslentoa pelkästään Albaniaan", Pietilä kertoo.

Palautuslentojen kustannukset vaihtelevat etäisyyksien, palautettavien henkilöiden määrän ja lentokoneen tyypin mukaan. Tilauslentojen osalta kustannukset vaihtelevat 20 000 ja 200 000 euron välillä.

"Jos puhutaan esimerkiksi Albanian lennoista, ovat niissä lennon kokonaiskustannukset jääneet keskimäärin selkeästi alle 100 000 euron. Irakin lentojen osalta kustannukset tulevat olemaan 150 000 ja 200 000 euron välillä lentoa kohti. Palautettavaa henkilöä kohti kustannukset ovat keskimäärin 900 euroa", Pietilä toteaa.

enterair_boeing737800_enterairLennot kilpailutetaan kansainvälisesti valtion yhteishankintayksikkö Hanselin kautta. Suomen Kuvalehden mukaan nyt tehdyllä Irakin lennolla ENT501 oli käytössä puolalaisen Enter Airin Boeing 737-800 -kone (SP-ENW).

Poliisi tekee ennen jokaiselle lennolle lähtemistä uhka-arvion ja suunnitelman, joiden mukaan palautuslennoilla toimitaan. Maasta poistamistehtävissä työskentelevät poliisit ja operaatioiden johtajat ovat saaneet tehtävään erityiskoulutuksen.

"Luonnollisestikaan aseita lentokoneisiin emme voi poliisinakaan viedä. Poliisilla on käytössä asiaan kuuluvat sidontavälineet. Reittilennoilla on mukana vähintään kaksi poliisia saatettavaa kohti, kun taas tilauslennoilla saatettavaa kohti on yleensä yksi poliisi. Tämänpäiväisellä Irakin lennolla poliiseja oli mukana vähemmän, sillä kyse oli vapaaehtoisesta palaamisesta maahan", Pietilä kertoo.

Suomi onnistunut palautuksissa hyvin

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutasen mukaan Suomi on yksi Euroopan kärkimaista maasta poistamispäätösten saaneiden henkilöiden palautuksissa.

"Suomessa poliisi on saanut palautettua maasta poistamispäätöksen saaneista noin 60-70 prosenttia, kun luku Euroopassa on keskimäärin 40 prosenttia."

Viime vuonna poliisi palautti yhteensä 3 180 henkilöä. Kuluvan vuoden tammikuussa palautuksia tehtiin 277, mikä on noin 50 henkilöä eli noin 20 % enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Poliisi varautuu parhaillaan siihen, että palautuspäätöksiä tulee merkittävästi nykyistä enemmän täytäntöön pantavaksi kevään ja kesän aikana.