Pro jätti Ilmailutekniikan ammattiyhdistystä koskevan lakkovaroituksen - lakko alkaisi 15. maaliskuuta

EngineAmmattiliitto Pro jätti 1.3.2023 lakkovaroituksen valtakunnansovittelijalle sekä Palvelualojen työnantajat PALTA ry:lle Ilmailutekniikan ammattiyhdistys (ITA) ry:n jäsenistä. Lakko on tarkoitus järjestää 15.3.-22.3.2023 välisenä aikana. Lakolla voi olla alkaessaan vaikutuksia lentoliikenteeseen.

Toteutuessaan lakko koskisi GA Telesis Engine Services Oy:tä, DHL Supply Chain Finland Oy:tä ja TCR Finland Oy:tä ja toimintoja. Näissä yhtiöissä työskentelee Pron ITA-yhdistyksen jäseniä. Lakko koskisi 15.3.2023 kello 06.00–22.3.2023 kello 06.00 välillä alkavia työvuoroja.

Lisäksi ITAn jäsenet tekniikan yrityksissä ovat ylityökiellossa sekä vuoronvaihto- ja komennustyökiellossa, jotka alkavat keskiviikkona 15.3.2023 kello 06.00.

Ammattiliitto Pron mukaan ITA ry:n jäsenet ovat enemmistönä kaikissa kentän tekniikan yrityksissä. Siitä huolimatta prolaisen Ilmailutekniikan ammattiyhdistys (ITA) ry:n jäseniin sovelletaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Ilmailualan Unioni IAU:n välistä työehtosopimusta.

Pro kertoo jo useiden vuosien ajan yrittäneensä käynnistää Paltan ja IAU:n kanssa neuvotteluja ITAn prolaisten jäsenten irrottamiseksi sopimuksesta tai vaihtoehtoisesti mukaan pääsystä sopimuksen osapuoleksi. IAU ja Palta eivät ole Pron mukaan näihin neuvottelukutsuihin vastanneet tai neuvotteluille on asetettu kestämättömiä ennakkoehtoja.

"ITA:n prolaiset jäsenet ovat vankina sopimuksessa, johon heillä ei ole pitkään aikaan ollut aitoja vaikutusmahdollisuuksia. Tilanne on työehtojen ja sopimusneuvottelujen kannalta kestämätön. Sopimuksia pitää olla neuvottelemassa ne tahot, jotka ovat sopimuksessa enemmistönä ja joihin niitä myös sovelletaan", sanoi Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Pron vaatimus on, että se voi solmia ilmailutekniikan jäsenilleen oman työehtosopimuksen tai vaihtoehtoisesti liittää ITAn jäsenet toiseen prolaiseen sopimukseen. Edellisen kerran Pro ja ITA ry lakkoilivat samasta aiheesta alkuvuodesta 2022.

Lue myös: