Puolustusministeri Niinistö tutustuu Lapissa Pohjois-Suomen ilmavalvontajärjestelyihin

keva2010_net_ilmavoimatPuolustusministeri Jussi Niinistö vierailee 12. maaliskuuta 2018 Ivalossa.  Vierailun aikana ministeri Niinistö tutustuu Lapin lennoston toimintaan Ivalon alueella, perehtyy Pohjois-Suomen ilmavalvontajärjestelyihin sekä tapaa lennoston eri toimipisteiden henkilökuntaa.

 

Puolustusministerin vierailua Lapin lennoston osalta isännöi lennoston komentaja, eversti Mikko Kauppala. Lisäksi ministeri Niinistö perehtyy Lapin rajavartioston toimintaan sen erityispiirteineen, tutustuu käynnissä olevaan Rajajääkärikomppanian harjoitukseen sekä tapaa harjoitusjoukkoja. Ministeriä isännöi rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jyrki Ojala.

Ilmavoimat valvoo ja turvaa Suomen ilmatilan koskemattomuutta 24/7 -periaatteella.Valvonnan pääkalustona toimivat eri puolille maata sijoitetut kiinteät ja siirrettävät ilmavalvontatutkat. Niillä tehtävät havainnot muodostavat ilmapuolustuksen johtamisessa käytettävän ilmatilannekuvan perustan. Alueellisen koskemattomuuden valvonta (AKV) ja turvaaminen (AKT) muodostaa samalla Ilmapuolustuksellisen kokonaisuuden. Tutkia on kolmea eri päätyyppiä KAVA, KEVA ja LÄVA.

Eri puolille maata kiinteästi sijoitettujen ranskalaisvalmisteinen Thomson TRS 22XX -kaukovalvontatutkien (KAVA) valvontaetäisyys on lähes 500 kilometriä ja korkeussuuntainen peitto yltää yli 30 kilometrin korkeudelle.

Keskivalvontatutka_ilmavoimatUusi hankinta on keskivalvontatutka KEVA 2010, joka on ranskalaisen Thales-Raytheon Systemsin valmistama GroundMaster 403 (otsikkokuvassa). Ne korvasivat kotimaiset keskivalvontatutkat.

Kyseessä on 3D-tutka, joka mittaa maalin sijainnin lisäksi sen lentokorkeuden. Tutkan mittausetäisyys on lähes samaa luokkaa kaukovalvontatutkan kanssa, lähes 500 kilometriä, ja sen korkeusulottuvuus yltää yli 30 kilometrin korkeuteen.

Niiden lisäksi käytössä on myös lähivalvontatutka (LÄVA). Kyseessä on siirrettävä Saab Giraffe 100 AAA -tutkasta, joka on sijoitettu Sisu SK 242 -kuorma-autoalustalle. Tutkan mittausetäisyys on noin 100 kilometriä ja korkeussuunnassa noin 5 kilometriä.

 Lue myös: