Qantas ostaa kengurureitille 10 miljoonaa litraa uusiutuvaa lentopolttoainetta

QantasAirbpQantas on ostaa tammikuusta 2022 lähtien uusiutuvan lentopolttoaineen (SAF, Sustainable Aviation Fuel) sekoitetta käytettäväksi Lontoosta lähtevillä ns. kengurureitin lennoilla kohti Australiaa. Hankinnalla Qantas leikkaa Lontoosta lähtevien lentojensa päästöjä noin kymmenellä prosentilla.

Qantas on solminut sopimukset strategisen partnerinsa BP:n kanssa ostaakseen 10 miljoonaa litraa uusiutuvaa lentopolttoainetta vuodelle 2022. Lisäksi sopimus sisältää optiot 10 miljoonan litran erien ostamiseksi vuosina 2023 ja 2024. Määrä edustaa noin 15 prosenttia polttoainemäärästä Qantasin Lontoosta lähtevillä lennoilla.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun australialaisyhtiö ostaa uusiutuvaa lentopolttoainetta laajamittaisesti säännöllisille aikataulunmukaisille lennoilleen. Qantas ja Jetstar ovat käyttäneet uusiutuvaa lentopolttoainetta erityisillä koelennoillaan. Niiden aikana lennettiin mm. Tyynenmeren poikki.

Qantas_Dreamliner_100BP:n toimittama uusiutuva lentopolttoaine on valmistettu käytetystä ruokaöljystä ja muista jätetuotteista. Uusiutuva lentopolttoaine sekoitetaan fossiiliseen lentopolttoaineeseen ja käytetään siis seoksena lennoilla. Uusiutuvien lentopolttoaineiden käyttö vähentää suoraan lentoliikenteen päästöjä.

Qantas keskustelee pääsystä uusiutuvan lentopolttoaineen käyttäjäksi myös mm. Los Angelesissa ja on mukana oneworld-yhtiöiden yhteisessä SAF-hankkeessa San Franciscosta vuodesta 2024 lähtien. Yhteishankkeet ovat merkittäviä toimia SAF-polttoaineiden hintojen laskemiseksi. Uusiutuvan lentopolttoaineen hinta on 3-5 -kertainen verrattuna fossiiliseen kerosiiniin.