Qantas pyrkii palauttamaan kansainväliset lennot lokakuusta 2021 lähtien - viiveen syynä rokotustahti

qantas_tailsQantas ja Jetstar suunnittelevat säännöllisen kansainvälisen lentoliikenteen laajentamista suurimpaan osaan reittiverkostonsa kohteista 31. lokakuuta 2021 lähtien. Aiemmin suunniteltuun aikatauluun on tullut neljän kuukauden viive, joka johtuu rokoteohjelman etenemisestä.

Qantas aikoo palauttaa 31. lokakuuta 2021 alkaen lentoyhteyksiä 22 kansainväliseen kohteeseen, kun niitä oli ennen pandemiaa tarjolla 25. Yhteydet palautetaan mm. Los Angelesiin, Lontooseen, Singaporeen ja Johannesburgiin heti 31. lokakuuta.

Toistaiseksi yhteyksiä jäävät vielä tuolloinkin odottamaan New York, Santiago ja Osaka. Qantas on kuitenkin sitoutunut palauttamaan yhteydet myös niihin. Sitä ennen asiakkailla on tarjolla lentoja näihin kohteisiin muiden oneworld-yhtiöiden jatkolennoilla.

Jetstar puolestaan palauttaa lokakuun lopussa yhteydet kaikkiin 13 kansainväliseeen kohteeseen, mutta viikkovuoroja säädetään kysynnän mukaisesti.

Molemmat yhtiöt suunnittelevat käynnistävänsä Tasmanian sisäise lennot Uuteen-Seelantiin 1. heinäkuuta 2021 alkaen. Toimijat ovat valmiita heti, kun matkailukupla maiden välillä saadaan avattua.

Aiemmin Qantas ja Jetstar olivat suunnitelleet kansainvälisten lentoyhteyksien palauttamista jos heinäkuussa 2021. Nyt ilmoitetun neljän kuukauden viiveen syynä on Australian koronarokotusohjelman riittävä eteneminen. Matkailukysyntä on Qantasin mukaan kovaa ja sen purkautuminen odottaa ainoastaan rajojen avautumista.

Qantasin arvion mukaan yhtiön tarjoama kapasiteetti olisi 60 prosenttia vuoden 2021 kolmannen neljänneksen aikana ja 80 prosenttia vuoden viimeisellä neljänneksellä verrattuna liikennemääriin ennen pandemiaa. Nyt Qantasin kansainvälinen liikenne on vain kahdeksan prosenttia pandemiaa edeltäneestä liikennemäärästä.

Qantas lisää myös joustavuutta kansainvälisten lentojen lippuehtoihin. Jo aiemmin kotimaan ja Tasmanian lennoilla käytetty 355 päivän lipuunsiirtoaika on voimassa myös kansainvälisillä lennoilla 30. huhtikuuta 2021 saakka tiettyjen ehtojen mukaisesti. Erilaisten matkalahjakorttien voimassaoloa Qantas ja Jetstar jatkavat 31.12.2023 saakka.

Pandemia on käytännössä keskeyttänyt kaiken Qantasin kansainvälisen lentoliikenteen ja 70 prosenttia kotimaan lennoista. Australialaisyhtiö ilmoitti 25. helmikuuta tehneensä 1,03 miljardin Australian dollarin tappiot käynnissä olevan tilikauden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana.

Qantas pyrkii selviämään pandemian aiheuttamasta kriisistä kolmivuotisella suunnitelmalla, jonka on määrä tuoda vähintään miljardin Australian dollarin säästöt tilikaudesta 2023 eteenpäin. Käynnissä on myös 600 miljoonan dollarin pysyviä säästöjä hakeva ohjelma tilikaudelle 2021.

Pandemiasta huolimatta Qantas toteaa olevansa harvan vain kahdeksan lentoyhtiön joukossa, joka on voinut säilyttää investointikykynsä näinä aikoina.

Säästötoimien aikana Qantas on ilmoittanut vähentävänsä vähintään 8500 työntekijää, joista yli 5000 on saanut lähteä. Loput irtisanomiset on määrä toteuttaa tilikauden 2021 loppuun mennessä. Töissä on tällä hetkellä 14500 työntekijää ja lomautettuna on noin 11000 työntekijää. Heistä valtaosa työskentelisi kansainvälisen liikenteen parissa.

Säästöjä Qantas on hakenut myös matkatoimistosopimuksista, lentokoneiden leasing-maksuista sekä toimitilajärjestelyin, jotka koskevat Qantasin ja Jetstarin pääkonttoreita.

Helmikuun 2021 tilastojen mukaan Australiassa on todettu 28 939 covid-19 -positiivista tapausta ja tautiin menehtyneitä on 909. Australia käynnisti massarokotukset helmikuussa 2021 ja tavoitteena on rokottaa koko kansa lokakuuhun 2021 mennessä. Se tarkoittaisi käytännössä maaliskuusta lähtien noin 200 000 rokotettavaa per päivä kahdeksan kuukauden aikana. Australiassa on noin 23 miljoonaa asukasta.