Rovaniemen kiitotieremontti eteni toiseen vaiheeseen sulkien lentoaseman - Ilmavoimille erityisjärjestelyjä

EFRO_kiitotie_03_21Rovaniemen lentoaseman toukokuussa 2016 aloitettu lentoliikennealueen remontti on edennyt toiseen vaiheeseen, jonka aikana lentoaseman kiitotie on poissa käytöstä. Lentoasema on suljettu 31. heinäkuuta saakka ja se aiheuttaa erityisjärjestelyjä myös Ilmavoimien Lapin lennoston toimintaan.

Kiitotieremontin aikana lentoliikennealueilla kiitotie, rullaustie ja asemataso päällystetään uudelleen ja valaistustekniikkaa uusitaan.

Lentoasema avataan lentoliikenteelle jälleen 1. elokuuta kolmannen vaiheen käynnistyessä. Tuolloin lentoliikenteen käytössä on lyhennetty 2000 metrin pituinen osuus kiitotiestä 03/21. Tuolloinkin toiminta on rajoitettu, sillä 1.-12. elokuuta lentoasema on kiinni öisin kello 22.00.–05.30.

Rovaniemi on myös Ilmavoimien Lapin lennoston tukikohta. Lentoliikennealueen uudelleenpäällystämisen seurauksena Ilmavoimat on tehnyt erityisjärjestelyjä mahdollistaakseen operointinsa myös kiitotieremontin aikana. Ilmavoimat ei tarkemmin kommentoi Rovaniemen lentokentän perusparannustoimien aikaista toimintaansa koska kyseessä on operatiivinen asia. Alkuvaiheessa hävittäjäkalustoa on kuitenkin siirretty muualla tapahtuvan harjoitustoiminnan pariin.

Kiitotieremontin aikana kenttäalueen muut osat kuten rullaustiet,  asematasot eivät  ole käytössä  ilma-alusten  liikehdintään, joka estää Ilmavoimien toiminnan rullaustieltä. Käytössä on ainoastaan lentoaseman tankkauspaikka, joka sopii helikopteritoimintaan.

Ilmav_JDAM_2Ilmavoimat on siirtänyt osan lentotoiminnastaan ensimmäisen kahden viikon ajaksi Oulunsaloon 27. kesäkuuta käynnistyneeseen Evakko-harjoitukseen. Siihen osallistuu ensimmäisen viikon aikana kymmenen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja toisella viikolla vielä kuusi konetta.

Tämän jälkeen tehtäviä hoidettaneen muilta yhteistyökentiltä ja remontin edistyessä voitaneen siirtyä mahdollisesti operoimaan Rovaniemen rullaustieltä sekä aikanaan avattavalta lyhyemmältä kiitotieltä.

Lentomatkustajat pääsevät Rovaniemeltä ilmaisilla bussikuljetuksilla läheisille lentoasemille Ouluun ja Kemi-Tornioon Norwegianin ja Finnairin lennoille. Lentoasemilta on kuljetuksia myös Rovaniemen suuntaan.

Kiitotieremontti saadaan päätökseen elokuun loppuun mennessä.

Lue lisää aiheessa aiemmista uutisistamme: