Ruotsi aikoo hankkia 40 - 60 Gripen NG -hävittäjää

gripenng_gripeninternationalRuotsin hallitus aikoo hankkia 40 - 60 uuden sukupolven Saab JAS 39 E/F Gripen NG -hävittäjää, kirjoittaa neljä ruotsalaista ministeriä tänään Svenska Dagbledetissa julkaistussa artikkelissa. Ideana on kehittää uusi versio Gripenistä yhdessä Sveitsin kanssa. Maa aikoo hankkia 22 konetta.

Hallitus aikoo ehdottaa Ruotsin vuosien 2013 ja 2014 budjetteihin 300 miljoonaa kruunua (vaajat 40 meur) lisää rahaa koneen kehitystyöhön. Tämän jälkeen rahoitus oli 200 miljoonaa vuodessa.

Jo osoitettujen varojen kanssa tämä mahdollistaisi lopulta 40 - 60 hävittäjän hankkimisen. Selvää kuitenkin on, että kokonaisuutena kyseessä on paljon suurempi, useiden miljardien eurojen arvoinen hankinta.

Saab JAS 39 E/F Gripen NG (Next Generation) tai "Super-Jas", kuten se Ruotsin mediassa tunnetaan, olisi palveluskäytössä aikaisintaan vuonna 2023. Koneen käyttöiäksi arviodaan ainakin 20 vuotta.

Hankkeen eteneminen edellyttää kuitenkin polittista hyväksyntää molemmissa maissa. Ruotsissa oppositio on jo ehtinyt todeta, että 30 vuoden kehitys- ja käyttöajalle jakautuvat jopa 90 miljardin kruunun kokonaiskustannukset romuttaisivat muun puolustuksen rahoituksen.

Myös Sveitsissä on arvosteltu Gripen-valintaa. Koneet on tarkoitettu vanhojen Norhtrop Grumman F-5 -hävittäjien korvaajiksi. Kilpailijoina oli mm. Dassault Rafale ja Eurofighter Typhoon. Gripen oli halvin.

Ruotsi on hankkinut 134 kappaletta Gripenin aiempia versioita. Osa vanhimmista A/B-koneista on varastoitu säästösyistä.

Gripen NG:n kehitystyö alkoi 2007 kaksipaikkaisen New Technology Demonstrator -koneen avulla. Sen GE F414G -moottori tarjoaa 20 prosenttia enemmän tehoa ja mahdollistaa supercruisen (äänen nopeuden ylitys ilman jälkipolttoa).

Koneen lentoonlähtöpaino on aiempaa suurempi. Laskutelineiden uudelleen sijoittelu mahdollistaa 40 prosenttia enemmän polttoainetta rungon sisäisesti. Samaten koneeseen saadaan myös kaksi uutta runkoripustinta raskaille aseille (kuvassa).

Gripen NG:ssä on luonnollisesti nykyteknologiaa oleva avioniikka ja asevarustus. Osa uudistuksista perustuu Gripenin jo käyttöön otettuihin aiempiin kehitysversioihin.

Svenska Dagbladetin tekstin ovat kirjoittaneet pääministeri Fredrik Reninfeldt, opetusministeri Jan Björklund, elinkeinoministeri Annie Lööf ja sosiaaliministeri Göran Hägglund. He edustavat kaikkia hallituspuolueita.+

 

Svenska Dagbladetin kirjoitus

 

Lue myös: