Saab toimittaa Ruotsin poliisille kolme UAV-kopterijärjestelmää

saab_police_uavSaab on allekirjoittanut sopimuksen kolmen UAV-järjestelmän (Unmanned Aerial Vehicle) toimittamisesta Ruotsin poliisille. Kauppaan kuuluu myös tekninen tuki ja koulutus vuosina 2015-2018. Järjestelmässä ilma-aluksena käytetään amerikkalaisen AeroVironmentin neliroottorista Qube-kamerakopteria.

Poliisi saa uudet järjestelmät käyttöönsä alkaneena vuotena. UAV varustetaan digitaalisilla päivä/yö-sensoreilla sekä kuvan välitykseen tarvittavalla linkillä. AeroVironmentin kopteri on poliisikäytössä myös Yhdysvalloissa.

Myös Saabilla on kokemusta miehittämättömistä järjestelmistä. Ruotsin puolustusvoimat käyttää yhtiön valmia Ugglan, Örnen ja Falken UAV-ilma-aluksia.

Qube mahtuu pakattuna auton tavarasäiliöön. Sen käyttökuntoon laittaminen kestää vain viitisen minuuttia, joten se soveltuu nopeisiin tilanteisiin kentällä.

UAV:n ohjaus tapahtuu esimerkiksi Panasonic Toughpadin kaltaisella tablettitietokoneella. Toimintasäde on 1 kilometri näköyhteys säilyttäen. Toiminta-aika on 40 minuuttia.

Qube on 90 senttiä pitkä. UAV painaa 2,5 kiloa. T.T.