Sähkösavukkeiden ruumakuljetukselle lopullinen kielto Yhdysvalloissa

matkatavara2_finaviaYhdysvaltain liikenneministeriö on antanut lopullisen kiellon sähkösavukkeiden kuljettamiselle lentokoneiden ruumaan menevissä matkatavaroissa. Väärin pakattu sähkösavuke voi aiheuttaa vaarallisen tulipalon lennolla.

Yhdysvaltain liikenneministeriön  Pipeline and Hazardous Materials Safety -osasto (PHMSA) antoi uuden IFR-määräyksen (interim final report) 26. lokakuuta 2015. Se kieltää matkustajilta ja miehistöltä sähkösavukkeiden ja vastaavien tuotteiden pakkaamisen lentokoneen ruumaan sekä laitteiden lataamisen lennon aikana.

"Tiedossamme on tuoreita tapauksia joissa matkatavaran joukossa ollut sähkösavuke on syttynyt tuleen kuljetuksen aikana. Lennonaikainen tulipalo on erittäin vaarallinen. Sähkösavukkeiden kieltäminen ruumana menevästä matkatavarasta on selkeä turvallisuusparannus", sanoi Yhdysvaltain liikenneministeriö Anthony Foxx.

handluggage_1Matkustajat voivat edelleen kuljettaa sähkösavukkeita ja vastaavia tuotteita käsimatkatavaroissaan tai taskuissaan mutta niiden käyttö lennolla on kiellettyä. Liikenneministeriön asetus tupakointikiellosta kattaa myös sähkösavukkeet. Välttääkseen miehistön ja matkustajien joutumisen sekavaan tilanteeseen ministeriö päivittää määräystään erikseen sähkötupakoiden käyttökiellon osalta.

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA julkaisi asiasta  SAFO-turvallisuustiedotteen (Safety Alert for Operators, SAFO15003) jo 22. tammikuuta 2015. Myös kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO päivitti oman ohjeistuksensa (ICAO Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air, Edition 2015-2016, Addendum No.1 ) vaarallisten aineiden kuljettamisesta 9. kesäkuuta 2015

"Lentomatkustajien turvallisuuden tärkeys antaa hyvän syyn tämän IFR:n julkaisemiseksi. Sähkösavukkeet matkatavaroiden joukossa ovat turvallisuusriski, koska ne voivat kuumentua erittäin suuriin lämpötiloihin, joka voi johtaa lennonaikaiseen tulipaloon.", sanoi PHMSA:n johtaja Marie Therese Dominguez.

DOT.gov: PHMSA-2015-0165

Lue myös: