Saksan merivoimien P-3C Orion -merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone vieraili Suomessa

GERNavy_Orion1Itämeren alueen keski- ja itäosissa tiedustelulentoja suorittanut Saksan merivoimien Lockheed P-3C -merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone vieraili EU-partnerimaassa Suomessa. Saksan merivoimat osoittaa toiminnallaan lisääntynyttä läsnäoloaan pohjoisessa.

 

GERNavy_OrionFR24_1Saksan merivoimien P-3C CUP+ Orion  -merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone vieraili Suomessa Turussa 14. helmikuuta 2022. Vierailun yhteydessä kone suoritti valvontatehtäviä Itämeren alueella.

Saksan kahdeksan P-3C Orion -koneen kotitukikohta on Hampurin länsipuolelta Pohjanmeren rannalla sijaitseva Nordholz. Niitä operoi MFG 3, eli Marinefliegergeschwader 3 Graf Zeppelin.

Saksan merivoimien P-3C Orion on vieraillut Suomessa aiemminkin. Konetyyppiä esiteltiin Kuopion lentonäytöksessä Rissalassa vuonna 2016.

Tämän neljällä Rolls Royce Allison T56-A-14 - potkuriturbiinimoottorilla varustetun koneen toiminta-aika on huimat 16 tuntia ja toimintamatka on yli 15 000 kilometriä. Koneessa on 11 hengen miehistö.

GERNavy_Orion3Meritoimintakoneella voidaan etsiä ja seurata sekä myös tuhota sukellusveneitä. Sitä varten koneen takarungossa sijaitseva ns. MAD-puomi (Magnetic anomaly detector). Se havainnoi muutoksia maapallon magneettikentässä ja paikantaa sukellusveneen sen metallin aiheuttaman poikkeaman avulla.

Orionissa on myös koneesta pudotettavia kuuntelu- eli ns. sonopoijuja. Useita sellaisia pudottamalla voidaan toiminta-alueelle luoda valvontakenttä. Sen avulla sukellusveneen ääniheräte voidaan ristiinmittaamalla paikantaa ja kohde tuhota Orionista pudotettavalla maaliin hakeutuvalla torpedolla. Aseistuksena koneessa on ainakin kahdeksan Mk46 -torpedoa.

GERNavy_OrionFR24_2Kylmän sodan veteraani Lockheed P-3 Orion teki ensilentonsa vuonna 1959. Se perustuu Lockheed L-188 Electra -matkustajakoneeseen, joka puolestaan nousi ensimmäisen kerran ilmaan vuonna 1957.

Lockheed P-3 Orion on käytössä useassa maassa merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntatehtävissä. Euroopassa konetyyppiä käyttävät Norja, Saksa, Kreikka, Espanja ja Portugal. Suurin käyttäjämaa yli sadalla koneella on USA:n merivoimat. Kaikkiaan Orioneita on rakennettu yli 700 konetta.

Saksa korvaa P-3C Orion -koneitaan uusilla Boeing P-8 Poseidon -koneilla, joita se tilasi vuonna 2021 viisi kappaletta. Poseidon perustuu Boeing 737 -matkustajakoneperheeseen. Uusien koneiden toimitusten on määrä alkaa vuonna 2024. Saksa on kahdeksas maa, joka valitsi Poseidonit, joita käyttävät Yhdysvallat, Australia, Intia, Iso-Britannia, Norja, Etelä-Korea ja Uusi-Seelanti. MH

GERNavy_Orion2GER_Poseiden

 

 

 

 

 

Orion_ohjaamo_1

Orion_tyopiste_1

 

 

 

 

 

 

 

Orion_pohja_1

Orion_sonopoiju

 

 

 

 

 

GERNavy_Orion4 Orion_MAD