Saudi-Arabiaan jättitilaus Boeingin laajarunkokoneista - Riadista uusi jättimäinen lentoliikenteen solmukohta

RiyadhAirSaudi-Arabia panostaa tulevaisuuteen ja osana laajempaa strategiaa sen tavoitteena on kehittää Riadista kansainvälisen lentoliikenteen jättimäinen solmukohta maantieteellistä sijaintia hyödyntäen. Saudiarabialaisyhtiöille tilattiin optioineen jopa 121 Boeing 787 Dreamliner-laajarunkokonetta. Tavoitteena on kuljettaa Riadin kautta maailmalle vuosittain 100 miljoonaa matkustajaa vuoteen 2030 mennessä. 

Saudi-Arabia on päättänyt ottaa mallia muista Lähi-idän lentoyhtiöjäteistä ja kehittää Riadin King Khalidin lentokentästä uusi lentoliikenteen solmukohta. Tavoitteena on mittava kasvu, joka toisi Saudi-arabialle 20 miljardia dollaria öljyhankkeiden ulkopuolista bruttokansantuotetta ja tarjoaisi suoraan sekä epäsuorasti yli 200 000 työpaikkaa.

Tätä ajatellen Saudi-Arabia on tilannut Saudia Arabian Airlinesille (Saudia) ja uudelle Riyadh Airille optioineen 121 Boeing 787 Dreamlineria. Kyseessä on Boeingin historian viidenneksi suurin lentokonetilaus.

Saudi-Arabian kansallisen investointirahasto PIF:n (Public Investment Fund) omistama Riyadh Air on perustettu vuonna 2022. Uusi lentoyhtiö aikoo nousta maailmanluokan toimijaksi ja hyödyntää maantietellistä etuaan toimiessaan porttina maailmalle. Tavoitteena on lentää yli 100 kohteeseen Lähi-idässä, Afrikassa, Aasiassa, Euroopassa, Etelä-Amerikassa sekä Pohjois-Amerikassa.

Riyadh Airin toimitusjohtajaksi on nimitetty brittiläinen Tony Douglas, joka toimi aiemmin Etihad Airwaysin toimitusjohtajana. PIF ostaa tytäryhtiölleen Riyadh Airille 39 Boeing 787-9 Dreamlineria, joiden lisäksi sopimus sisältää optiot 33 samanlaiseen Dreamlineriin. 

SaudiaSaudian laivastoa on määrä kasvattaa 48 Boeing 787 Dreamlinerilla, joista 39 konetta olisi vahvistettuja tilauksia ja kymmenen olisi optioita. Sopimuksen piiriin kuuluu sekä 787-9 ja 787-10 -laajarunkokoneita. Nykyisin Saudian laivastossa on yli 50 Boeingin laajarunkokonetta, jotka ovat tyypeiltään 777-300ER, 787-9 ja 787-10 -koneita. Saudia on perustettu vuonna 1945.

Boeing 787 Dreamlinereiden kaupalliset lennot aloitettiin vuonna 2011 ja koneilla on avattu lentoja jo yli 350 kohteeseen ympäri maailmaa.