Savuhavainto ohjaamossa johti Norran ATR-koneen evakuointiin Tallinnassa

Norra_ATR_1(Päivittynyt 13.03) Finnairin lennolla ollut Norran ATR 72-500 -potkuriturbiinikone evakuotiin keskiviikkoiltana 30. tammikuuta 2019 Tallinnan lentokentällä. Syynä tapahtumiin oli ohjaajien tekemä savuhavainto, jonka alustava syy on Finnairin mukaan jo selvitetty.

Norran operoima Finnairin lento AY1031 lähti Helsingistä 30. tammikuuta 2019 kello 20.34 ja laskeutui Tallinnan kentälle kello 21.04. Laskeutumisen jälkeen lentäjät havaitsivat savua ohjaamossa, joten kapteeni teki päätöksen evakuoida matkustajat normaalin hätätilannetoimenpiteen mukaisesti.

Matkustajat poistuivat koneesta portaita pitkin ja hätäuloskäyntien kautta. Koneessa oli 41 matkustajaa ja neljä miehistön jäsentä. Kenenkään ei kerrota loukkaantuneen evakuoinnissa.

Evakuointi tapahtui lentoaseman rullaustielle, eikä se siten vaikuttanut lentokentän muuhun operointiin. Tallinnan lentoaseman pelastusajoneuvot saapuivat koneen äärelle evakuoinnin jo ollessa käynnissä.

  "Finnairin mekaanikot ovat nyt Tallinnassa ja tekevät koneeseen perusteellisen tarkastuksen. Alustavan tutkimuksen mukaan savunmuodostus on johtunut releen vikaantumisesta. Asiasta on informoitu sekä Suomen onnettomuustutkintakeskusta, että Viron vastaavaa viranomaista OJK:ta", kertoo Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä Lentoposti.fi:lle.

Finnair on jo saanut Viron viranomaiselta luvan palauttaa kone lento-toimintaan vian korjauksen jälkeen.

Viron OJK on aloittanut tapauksesta alustavan tutkinnan selvittääkseen vaaratilanteen syyn. OJK on ottanut ATR:stä CVR-ohjaamoäänitallentimen ja FDR-lennontallentimen. Itse lentokone on jo vapautettu lentoyhtiön käyttöön.

Päivitys: Lisätty Viron OJK:n lausunto.