Skift: IAG havittelee siipiensä suojaan jo seuraavaa yhtiötä - tähtäimessä mahdollisesti Finnair

A350_HEL_ARR_winglet_TLSLentoyhtiöjätti International Airlines Group (IAG) etsii Aer Linguksen jälkeen jo seuraavaa mahdollista ostokohdetta. Skift.com uutisoi saaneensa Helsingin CAPA World Aviation  Summit kokouksessa vihjeitä, että IAG:n kohteena olisi juuri Finnair.

"IAG:lla on edelleen Aer Linguksen jälkeen tavoitteita laajempaan konsolidaatioon. Tutkimme mahdollisia vaihtoehtoja", sanoi IAG:n toimitusjohtaja Willie Walsh verkkopalvelu Skift.com:ssa 21. lokakuuta.

Matkailualan uutispalvelu Skift.com kertoo ja spekuloi tuoreessa uutisessaan saaneensa todisteita Finnairin olevan IAG:n kohdelistalla. Uutispalvelun mukaan Finnairin kaupallisen johtajan Juha Järvisen kommentit Helsingissä järjestetyssä CAPA World Aviation Summitin paneelikeskusteluissa antoivat ymmärtää, että mahdollinen kauppa voisi olla jo neuvotteluasteella sekä toteutua nopeallakin aikataululla.

Mahdollista kauppaa puoltaisi vastaaminen Lähi-idän yhtiöiden luomaan kilpailutilanteeseen ja Finnairin Aasian strategia sekä kova laivaston käyttöaste Aasian-liikenteessä maantieteellisen aseman tuomana etuna. Oman lisänsä asiaan tuo myös Qatar Airways, joka suunnittelee liikennettä Helsinki-Vantaalle.

Juha_Jarvinen_Finnair"Vain vahvimmat selviävät. Keskittyminen valittamaan Lähi-idän yhtiöiden toiminnasta ei vie meitä mihinkään. Pitää olla oma markkinarako tai yhdistyä. Mikäli sinulla ei ole vahvaa perustaa olet ulkona pelistä. Ilman Aasian strategiaa Finnairia ei välttämättä enää olisi. Siis lopetetaan valittaminen ja keskitytään kehittämään tuotantoalustaa ja rakentamaan yritykselle arvoa", sanoi Järvinen Skift.com:in mukaan.

"Meidän tulee varmistaa hyvä kannattavuus ja sinne meillä on vielä matkaa. Kuluva vuosi tulee olemaan käännekohtamme. A350-koneet tuovat tarvittavaa vipuvartta ja tekee meidät houkuttelevaksi. Ei ole mitään syytä piilotella sitä tosiasiaa".

"Vankka kannattavuus tekee meistä entistä houkuttelevamman kumppanin konsolidaation edistymiseksi. Finnair ei ole aktiivinen asiassa vaan keskittyy menemään vahvasti eteenpäin".

CAPA:n puheenjohtajan Peter Harbisonin tiedustellessa Järviseltä onko konsolidaatio realistista seuraavan viiden vuoden ajanjaksolla. Järvinen kommentoi sen olevan realistista heti, kun tuotantoalusta on kunnossa.

IAG:n jäsenyhtiöt ja Finnair tekevät jo nykyisellään yhteistyötä Euroopan ja Atlantin ylittävän sekä Euroopan ja Aasian välisen liikenteen osalta Atlantic Joint Business ja Siberian Joint Business -hankkeilla. Finnair tekee IAG:n kanssa yhteistyötä myös lentorahdin osalta. Lisäksi kaikki yhtiöt kuuluvat oneworld-allianssiin.

Vuonna 2011 muodostettu IAG on yksi maailman suurimmista lentoyhtiöryhmistä omistaen nykyisin British Airwaysin, Iberian, Vuelingin ja Aer Linguksen. Tammikuussa 2015 IAG:n osakkaaksi nousi 9,9 prosentin osuudella myös Lähi-idän jätti Qatar Airways.

Skift.com:  British Airways’ Parent Wants Another Airline and Finnair Is the Best Target

Lue myös: