SLSY ja Airpro kiistelevät yleissitovan työehtosopimuksen noudattamisesta

SLSYSuomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys (SLSY) on jättänyt valtakunnansovittelijalle Airpro Oy:n matkustamohenkilökuntaa koskevan lakkovaroituksen. Mahdollinen työtaistelu alkaisia keskiviikka 1. huhtikuuta. Toimet koskevat vain Airpron palveluksessa olevaa matkustamohenkilökuntaa.

SLSY:n julkistama työtaistelu alkaisi toteutuessaan keskiviikkona  1. huhtikuuta 2015 kello 7.00. Ensivaiheessa lakon kerrotaan kestävän 7 tuntia. Lakon piirissä on Helsingistä lähtevä liikenne, jonne Airpro toimittaa matkustamohenkilökuntaa.

"Toivomme edelleen saavuttavamme sovun neuvotteluteitse, mutta olemme valmiita myös taisteluun", varoittaa SLSY tiedotteessaan.


Kiistaa yleissitovan työehtosopimuksen noudattamisesta

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry:n ja Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n välillä on sovittu matkustamohenkilöstöä koskeva yleissitova työehtosopimus.

Palkansaajajärjestöt Pardia ja JHL ovat ilman matkustamohenkilöstön edustavuutta sopineet PALTA:n kanssa Airprota koskevan ns. yrityskohtaisen työehtosopimuksen. Yrityskohtaistasopimusta noudatetaan myös Airpron palkkaamaan matkustamohenkilökuntaan, vaikka se ei huomioi matkustamopalvelutyön erityispiirteitä millään lailla.

Airpron sopimus on myös palkkatasoltaan huomattavasti SLSY:n neuvottelemaa työehtosopimusta heikompi.

Ilmailualan Unioni IAU on vastaavassa tilanteessa maapalvelutyöntekijöiden suhteen. IAU:n tilanne kärjistyi entisestään lentoyhtiö Norwegianin ilmoittaessa siirtävänsä maapalvelunsopimuksensa Airprolle.

Asiasta on käyty neuvotteluja SLSY:n ja IAU:n aloitteesta vuosien ajan. Yhdessä Ilmailualan Unioni IAU:n kanssa SLSY haluaa irrottaa sekä matkustamo- että maapalvelutyöt Airpron työehtosopimuksen piiristä.

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry on matkustamohenkilökunnan etujärjestö, jonka jäsenet ovat suomalaisten ja Suomessa toimivien lentoyhtiöiden lentoemäntiä, stuertteja ja pursereita. He työskentelevät muun muassa Airfix Aviationilla, AirProlla, Air Ålandilla, Blue1:lla, Finnairilla, Flybellä, Jetflitellä ja Norwegianilla.