MVX-hankkeen kiireet ja työt eivät siis päättyneet tilaussopimuksen solmimiseen. Edessä on edelleen merkittävästi työtä Suomen tulevan suorituskyvyn rakentamiseksi ja käyttöönottamiseksi. Hanke on edennyt jälkeen, sillä SNC on tehnyt Bombardierin kanssa ostosopimuksen kahdesta koneyksilöstä. Liikesuihkukoneiden varustuksena tulee tehtaalta HUD- (Head Up Display) ja EVS- (Enhanced Vision System) järjestelmät sekä matkustamon konfiguraatio ja maalaus. Varsinaisia koneiden runkonumeroita ei ole vielä lyöty lukkoon vaan ne voivat vaihtua vielä ennen toimitusta lisävarusteoptiot huomioiden.
SNC:n valvontakonekonsepti tunnetaan nimellä Rapcon-X. Tässä konseptissa on mukana useita eurooppalaisia sensorivalmistajia. Aiemmin Rapcon-X -koneita on toteutettu ainakin Bombardier Global 6500 -liikesuihkukoneen alustalle. MVX-valvontakoneeksi modifioitua Bombardier Challenger 650 -liikesuihkukonetta operoidaan 4-5 hengen miehistöllä ja tarvittaessa se voi kuljettaa 5-10 matkustajaa. Matkustamo on muunneltavissa erilaisiin konfiguraatioihin, jollaisia ovat valvonta-, kuljetus-, sairaankuljetuskyky sekä niiden yhdistelmät.
Koneen varusteina on EO/IR-sensoreita kohteiden tunnistamiseen ja seurantaan, merivalvontatutka alusten havaitsemiseen merellä ja kohteiden kuvantamiseen maalla. MVX-valvontakone kykenee myös radiotekniseen valvontaan, radiolähettimien ja tutkalähetteiden havaitsemiseen ja paikantamiseen.
MVX-valvontakone ja sen rajapintaratkaisut ovat yhteensopivia Rajavartiolaitoksen sekä Puolustusvoimien johtamis- ja tilannekuvajärjestelmien kanssa. Modifioidun koneen toiminta-aika on yli kahdeksan tuntia ja toimintamatka yli 5500 kilometriä. Lakikorkeus on lentopinta 410 eli 12,5 kilometriä ja maksiminopeus 450 solmua eli noin 830 km/h. MVX-valvontakoneiden koelennot lennetään Yhdysvalloissa ja Suomeen molemmat koneet on määrä toimittaa EASA-tyyppihyväksyttyinä. Koelento-ohjelmaa ei ole vielä määritelty ja sen laajuus riippuu lopulta myös viranomaisvaatimuksista. Nykyisen karkean arvion mukaan ensimmäisellä MVX-koneyksilöllä lennettäisiin noin 40-80 tuntia erilaisia koelentoja ja testauksia.
Lopullisia suunnitelmia ei kuitenkaan ole vielä lyöty lukkoon. Valtaosa uuden valvontakoneen tyyppikoulutuksista toteutetaan kuitenkin vuosien 2026-2027 aikana. Uuden lentokonetyypin käyttöönotto vaatii enemmän henkilöstöresursseja ja sen seurauksena Rajavartiolaitoksella on ollut vuoden 2024 aikana käynnissä useita rekrytointeja. Ns. ylimenokaudella Vartiolentolaivue asettaa henkilöstöresurssejaan Rajavartiolaitoksen Esikunnan linjausten mukaisesti myös uuden kaluston rakennusvalvontaan, vastaanottoon ja käyttöönottoon.
"Olemme kiireisiä hankkeessa edelleen, kenties jopa kiireisempiä kuin aiempina vuosina. Kaikki hankkeeseen osallistuvat tekevät innokkaasti töitä uuden suorituskyvyn eteen. Ei tällaisia hankkeita satu jokaisen kohdalle virkauran aikana, joten on kunnia-asia saada ottaa osaa MVX-hankkeeseen", päätti everstiluutnantti Rosenqvist.
MVX-valvontalentokoneiden tärkeimmät tehtävät ovat rajavalvonta merellä ja maalla, etsintä ja pelastus sekä ympäristövahinkojen torjunta.
Lokakuussa 2024 hallitus antoi eduskunnalle vuoden 2024 kolmannen lisätalousarvioesityksen, jossa MVX-hankkeelle haetaan 10,2 miljoonan euron lisämäärärahaa valvontalentokoneiden järjestelmähankintaan. Tämän lisäksi miljoona euroa siirrettäisiin toiselta momentilta valvontalentokoneehankkeeseen uusien MVX-valvontakoneiden potilassiirtokapasiteetin hankkimiseksi. Rajavartiolaitos ei vielä tässä vaiheessa avaa tarkemmin koskeeko lisämääräraha kokonaan uuden valvontakyvyn hankintaa koneeseen vai mahdollisesti nousevien kustannusvaikutusten kattamista. MH Lue myös: Rajavartiolaitoksella käynnistyy lähitulevaisuudessa myös HekoX-hanke, joka tulee olemaan Rajavartiolaitoksen historian suurin ilma-alushanke (Lue uutisemme aiheesta: Rajavartiolaitos käynnistää HekoX-hankkeen – tavoitteena yhtenäinen helikopterilaivasto). Lue myös aiemmat MVX-aiheiset uutisemme vuodesta 2016 lähtien, jolloin kerroimme tulevasta valvontalentokonehankkeesta ensimmäisen kerran: Raja päivitti Dornierit – MVX loppusuoralle kaksi pääsopimuskumppania ja kolme alustavaihtoehtoa
|
|||