Sodanaikainen lentopommi tuotiin poliisilaitokselle - rakennus tyhjennettiin

palopommi_sakuvaJyväskylän poliisiaseman lupapalveluiden tiloihin tuotiin tiistaina 4. helmikuuta räjähde, jota oli vuosien ajan säilytetty yksityisasunnossa. Henkilö halusi luovuttaa koristeena olleen esineen viranomaisille. Poliisi totesi kyseessä olevan toisen maailmansodan aikainen räjähtämätön pommi ja rakennus evakuoitiin.

Esine on todennäköisesti lentopommi, jonka paino on 2 - 3 kiloa. Sotiemme aikana Neuvostoliitto pommitti lukuisia suomalaisia kaupunkeja. Osa pommeista jää aina räjähtämättä ja ilmeisesti sellaisesta on nytkin kysymys. Poliisilaitokselle tuodun pommin paino saattaisi viitata enemmänkin palo- kuin räjähdepommiin.

Kyseessä ei ole harvinainen tapaus. Euroopan kaupunkeja pommitettiin ankarasti toisessa maailmansodassa (kuva alla). Räjähtämättömiä ns. suutareita löytyy maan alta aina silloin tällöin. Suomessa tiedetään räjähtämättömiä pommeja kerätyn muistoesineiksi.

Lancaster_I_NG128_Dropping_Load_-_Duisburg_-_Oct_14_-_1944_1_wikimediaPoliisin lupapalvelut sijaitsevat Jyväskylässä Sinetti-rakennuksen neljänessä kerroksessa, osoitteessa Urhonkatu 2. Samassa talossa on myös useiden muiden viranomaisten toimipisteitä.

Rakennus tyhjennettiin niin, että pommin raivaus voitiin aloittaa kello 16.30. Paikalle kutsuttiin puolustusvoimien asiantuntijoita, joiden tehtäviin sodanaikaisten räjähteiden raivaus kuuluu.

Puolustusvoimat nouti räjähteen onnistuneesti ja kuljetti sen omiin tiloihinsa hävitettäväksi. Poliisi sulki Urhonkadun sekä tyhjensi rakennuksen raivaustöiden ajaksi.

Poliisi selvittää tilannetta ja tutkii, onko asiassa syytä epäillä rikosta. Räjähteen poliisilaitokselle tuonut henkilö toimi ajattelemattomasti, mutta hänellä ei ole ollut tarkoitusta vahingoittaa ketään. Ajatuksena oli vain ollut luovuttaa esine poliisin haltuun.

Lancaster _cookie_wikimedia_HolgerWeinandtViranomaiset muistuttavat, että vanhoja räjähteitä ei saa siirtää itse. Mikäli hallussa on tällainen räjähteeksi epäilty esine, siitä on ilmoitettava hätänumeroon 112.

Poliisi tulee paikalle tarkistamaan esineen alkuperän. Missään tapauksessa räjähteitä ei saa kuljettaa itse. Niihin ei pidä edes koskea, vaikka esineitä olisi säilytetty ongelmitta vuosien ajan.

 

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut: