Sota-ajan SA-kuvat nettiin - yli 100 000 kiinnostuneen katsojan rynnäkkö kaatoi sivut

sakuva2_puolustusvoimat(päivittynyt) Puolustusvoimien Kuvakeskus on julkaissut tänään internetissä 170 000 sota-aikaista valokuvaa. Etulinjasta kotirintamalle 1939–1945 -kokoelman osoite on SA-kuva.fi. Sivustolla on kuvia Ilmavoimienkin toiminnasta, mutta niitä ei pääse katsomaan. Palvelu keräsi yli 100 000 yhtäaikaista käyttäjää ja kaatui heti avauduttaan.

Sivustolle pyrki torstaina kello 15 heti sen avauduttua yhtäaikaisesti yli 100.000 käyttäjää! Suosio oli tosin helposti ennakoitavissa, mutta silti Puolustusvoimissa oli varauduttu vain muutamiin tuhansiin samanaikaisiin katsojiin.

Savon Sanomien tiedon mukaan kuvien lataus omalle koneelle olisi alunperin mitoitettu vain 50 käyttäjän mukaan. Kunhan ensi-into laantuu, palvelu varmasti saadaan toimimaan ja sen ainutlaatuiseen sisältöön pääsee tutustumaan.

SA-kuva.fi on pahoitellut sivuston kaatumista. Päivitystöiden jälkeen palvelun piti ensin aueta uudelleen torstaina kello 18, mutta nyt aikaa on siirretty tunnilla eteenpäin.

Päivitys kello 19.30: sivu on edelleen alhaalla eikä uutta aikaa aukeamiselle edes anneta, vaan kerrotaan sen "avautuvan muutosten jälkeen".

Puolustusvoimat tarjoaa kuvamateriaalin kaikkien suomalaisten käyttöön. Arkiston kuvat ovat valtaosin Päämajan alaisten tiedotuskomppanioiden TK-kuvaajien ottamia. Suomalaisen valokuvan historian asiantuntijat pitävät digitoitujen SA-kuvien kulttuurihistoriallista arvoa ainutlaatuisena.

Kokoelma sisältää kuvia maa-, meri- ja Ilmavoimista sekä kotirintamalta. Kuvat kertovat myös puhdetöistä ja lottien tehtävistä. Osassa kuvista käy ilmi sodan raakuus, mikä saattaa järkyttää herkimpiä katselijoita.

Kuvia saa julkaista ja käyttää vapaasti. Niitä voi etsiä kokoelmasta päivämäärä- tai tekstihaulla ja tulostaa A3-kokoon saakka. Kuvia julkaistessa on käytettävä SA-kuva -merkintää. Kuvat ovat pääosin talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan ajoilta.

Puolustusvoimien Kuvakeskuksen negatiivien digitointi vei aikaa 3,5 vuotta ja siihen käytettiin kymmenen henkilötyövuotta. Arkiston kuvien tietoja ja kuvaselosteita on mahdollista edelleen täydentää ja kommentoida. Puolustusvoimat liittää varmistetut tiedot arkistoon.

SA-kuva.fi -palvelu julkaistaan Kansallisen veteraanipäivän aattona tukemaan sen teemaa ”Veljeä ei jätetä, nuoria ei unohdeta”. Palvelulla Puolustusvoimat haluaa kunnioittaa sotiemme veteraanien perintöä ja siirtää sitä sukupolvilta toisille avoimen kuva-arkiston avulla.

 

Lue myös: