Sukhoi Superjet laskeutui telineet sisällä Reykjavikissä

Sukhoi_Superjet_100_1Valmistajan käytössä oleva Sukhoi Superjet 100 -matkustajakone (97005) teki laskun telineet sisällä sunnuntaiaamuna Reykjavikissa Islannissa. Kone liukui kiitotien sivulle ja vaurioitui. Koelennolla olleessa koneessa oli mukana viisi miehistön jäsentä, jotka selvisivät vähin vammoin.

Superjet oli tekemässä CAT III A Autoland -lähestymisiä sivutuulessa tyyppihyväksyntää varten Reykjavik-Keflavikin lentoasemalla. Haastaviin testeihin sisältyi myös simuloituja yksimoottorilähestymisiä. Kone nousi ilmaan kiitotieltä 20 ja lensi useita laskukierroksia.

Onnettomuuden sattuessa Superjet oli tulossa kiitotielle 11 ja teki ylösvedon. Tullessaan uudelleen lähestymiseen koneen laskutelineet olivat sisällä. Ei ole tietoa, oliko tarkoituksena tehdä jälleen ylösveto, mutta kone osui kiitotien pintaan 05.25 paikallista aikaa. Onnetomuus tapahtui koelento-osion loppuvaiheessa.

Superjet  liukui ruohikolle kiitotien viereen jääden moottoriensa varaan etuosa koholla. Miehistö laukaisi liukumäen poistumistaan varten. Koneessa oli kolme miehistön jäsentä sekä kaksi tyyppihyväksyntä eksperttiä, joista toinen loukkasi jalkansa evakuoinnin aikana.  Pelastusyksiköt varmistivat tilanteen.

Nyt onnettomuuteen joutunut 97005 on tehtaan prototyyppi (kuvassa).

Sukhoin lausunnon mukaan kaikki konetyypin järjestelmän toimivat normaalisti, koko automaattiseen laskeutusmisjärjestelmään keskittyvän koelennon aikana. Valmistajan ensiarvioiden mukaan koneyksilö korjataan ja se palaa vielä koelento-ohjelmaan. T.T.

Kuva koneesta kiitotien reuna-alueella: kuva