Suomalaisen Jet-Teknon tankkausjärjestelmiä Brasiliaan - aiemmin niitä kerrottiin hankitun Ruotsiin

89fb0985932d1c4d_800x800arSuomalainen Jet-Tekno Oy on toimittanut kolme Gripeniä varten suunniteltua hävittäjäkoneen tankkausjärjestelmää Saabille. Nyt yhteistyötä syvennetään yhdessä Saabin kanssa suunniteltavalla edistyksellisellä polttoaineen testaus- ja kalibrointijärjestelmällä. Lentoposti.fi kertoi Saabin ja Ruotsin puolustusvoimien Jet-Tekno -hankinnasta lokakuussa 2021.

Saab solmi vuonna 2019 suomalaisen Jet-Teknon kanssa sopimuksen Linköpingin koelentokeskuksensa tankkausjärjestelmien uudistamisesta. Ensimmäisen tilauksen arvo oli 540 000 euroa. Tamperelaisyritys valittiin tankkausjärjestelmän toimittajaksi, sillä se täytti tiukimmatkin laatuvaatimukset. Saab kertoo olleensa hyvin tyytyväinen vuonna 2020 esiteltyyn uuteen tankkausjärjestelmään.

”Jet-Tekno tarjoaa huippumodernia tankkausteknologiaa. He ovat toimittaneet uudet järjestelmät vaatimustemme mukaisesti ja ajallaan. Olemme hyvin tyytyväisiä sekä itse järjestelmään että yhteistyöhön Jet-Teknon kanssa. Suomessa ja Ruotsissa on hyvin samankaltaiset yrityskulttuurit, ja yhteistyömme suomalaisten kumppaniemme kanssa on toiminut sujuvasti ja luotettavasti”, kertoo Saabin koelentokeskuksen johtaja Mikael Olsson.

Toimitettuja kolmea tankkausjärjestelmää voi käyttää sekä Gripen C/D- että Gripen E/F hävittäjien kanssa, ja ne ovat jo käytössä Saabin koelentokeskuksessa Ruotsin Linköpingissä.

Jettekno_GripenEJet-Teknon teknologian avulla voidaan valita sopiva polttoaineseos käytettävissä olevan polttoainelähteen mukaan automaattisesti ennen tankkausta. Gripen C/D- että Gripen E/F ‑hävittäjät voivat käyttää erilaisia polttoaineseoksia. Kyse on 10 000 litran vetoisista helppokäyttöisisä ja automatisoiduista tankkaussäiliöistä.

Linköpingissä saatujen kokemusten perusteella Jet-Tekno valittiin kumppaniksi myös Brasiliassa, jonne Saab perustaa Gripen E/F ‑koneen kokoonpanolinjan. Jet-Tekno on valittu Saabin kumppaniksi kehittämään Brasilian tehtaalle edistyksellinen polttoaineen testaus- ja kalibrointijärjestelmä Gripen E/F ‑konetta varten.

Tehdas vastaa Gripen-hävittäjien loppukokoonpanosta, johon kuuluu myös Gripen E/F:n polttoainejärjestelmän, sen pumppujen, venttiilien ja ilmatankkausliittimen, testaus ja kalibrointi. Tämä prosessi on kiinteä osa kunkin kokoonpanolinjalta tulleen Gripen E/F ‑koneen testausta ennen koneen ensilentoa ja toimitusta Brasilian ilmavoimille.

Saab tukee Jet-Teknoa Brasiliaan toimitettavan edistyksellisen polttoaineen testaus- ja kalibrointijärjestelmän kehittämisessä, tuotannossa, testauksessa ja käyttöönotossa.

”Saab ja Jet-Tekno ovat sitoutuneet pitkän aikavälin kumppanuuteen, jonka uskomme hyödyttävän kumpaakin osapuolta pitkälle tulevaisuuteen”, Mikael Olsson sanoo.

”Meille tässä yhteistyössä on kyse muustakin kuin parhaillaan meneillään olevasta liiketoimesta. Se tarjoaa myös monipuolisia vientimahdollisuuksia yhdessä Saabin kanssa”, kertoo Jet-Tekno Oy:n toimitusjohtaja Karri Keskinen.

Vuonna 1955 Tampereella perustettu Jet-Tekno Oy on tankkausteknologia-alan johtava yritys, joka toimittaa järjestelmiä yli kymmeneen maahan eri puolille maailmaa. Yhtiön päämarkkina-alueita ovat Suomi, Ruotsi, Norja ja Baltian maat.

Jos Saabin tarjous tulee valituksi Suomen HX-hävittäjähankintaohjelmassa, Suomeen perustetaan Halliin oma Gripen-hävittäjien tuotanto- ja kokoonpanolinja. Sitä varten tarvitaan toinen edistyksellinen polttoaineen testaus- ja kalibrointijärjestelmä, jonka toimittaa Jet-Tekno.

”Jet-Tekno ja Saab ovat toimineet yhteistyössä usean vuoden ajan, ja odotamme luonnollisesti innolla pääsevämme tukemaan Saabia tällä ainutlaatuisella tekniikalla myös Suomessa”, Karri Keskinen sanoo.

Saab kertoi jo lokakuussa 2021 HX-hankkeen suorista teollisen yhteistyön hankkeista, joista yksi oli juuri Jet-Teknon -tankkausjärjestelmän hankinta. Muita tällaisia julkisuuteen tulleita hankkeita ovat Conlogin korkeamastohankinta, Varjon yhdistetyn todellisuuden XR-ratkaisu, Instan ANR-vastamelujärjestelmä, Patria AMV-yhteistyö, 3D-tulostuksia tekevän Amexcin perustaminen sekä Senop-yhteistyö.

Lue myös: