Suomalaisen pelätään menehtyneen BASE-hypyn jälkeen - yritti auttaa veden varaan joutunutta

Bixby_Creek_Bridge_wikimedia_ian_mcwilliamsKaliforniassa Yhdysvalloissa tapahtui 20. tammikuuta BASE-laskuvarjohyppyyn liittyvä onnettomuus, jossa epäillään menehtyneen kaksi henkilöä. Toinen mahdollinen uhri on pitkäaikainen suomalainen lajin harrastaja. Hän oli kiirehtinyt auttamaan veteen joutunutta toista hyppääjää.

Tämän hetkisten tietojen mukaan henkilöt olivat hyppäämässä Montereyssa Kaliforniassa meren rannalla olevalta 85 metriä korkealta Bixby Creek -sillalta (otsikkokuvassa) kello 7.30 aamulla. Onnistuneen hypyn ja varjonaukaisun jälkeen toinen hyppääjä joutui laskuvarjonsa kanssa veden varaan.

Laskeuduttuaan hypyltä suomalainen mies meni auttamaan toista hyppääjää pois vedestä. Voimakkaan merenkäynnin vuoksi kumpikaan heistä ei päässyt vedestä ajoissa pois vaan molemmat menehtyivät. Toinen mahdollisesti menehtyneistä hyppääjistä on löydetty, toisen etsinnät jatkuvat edelleen.

Onnettomuudessa mukana ollut 43 -vuotias suomalaismies oli hypännyt 13 vuoden aikana lähes 3000 BASE-hyppyä ympäri maailmaa. Finnish BASE Associationin mukaan hän oli yleisesti tunnettu erittäin taitavana ja harkitsevana hyppääjänä. Hänellä oli paljon ystäviä suomalaisen hyppy-yhteisön lisäksi myös ulkomailla.

BASE tarkoittaa laskuvarjohyppyä ilma-aluksen sijasta erilaisilta kiinteiltä alustoilta  (B = Building, A = Antenna, S = Span ja E = Earth), Lyhenteen mukaisesti niitä voivat olla rakennukset, antennimastot, sillat ja vuoret.

Jopa alle 100 metristä tehdyt BASE-hypyt ovatkin selvästi vaarallisempia kuin normaali ilma-aluksista tapahtuva laskuvarjohyppytoiminta. Matalan korkeuden ohella vaarana on törmääminen hyppyalustaan (vuorenseinämä, rakennus tai antennin harus), mikäli varjo kääntyy avauksessa.

Lajissa käytetään usein erikoisrakenteista BASE-varjokokonaisuutta, jossa ei ole varavarjoa. Pääkupuna matalissa hypyissä käytetään liitovarjoa, joka on suunniteltu ja pakattu aukeamaan mahdollisimman nopeasti. Tavallisen urheilulaskuvarjon kehittymistä puolestaan hidastetaan mukavuuden takia. T.T.

Lue myös: