Suomalaistoimijat mukana Tanskan ja Norjan öljypäästöjen valvontaoperaatioissa

Torjunta_2015_1Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Rajavartiolaitos osallistuivat öljypäästöjen valvontaoperaatioihin Tanskassa ja Norjassa. Operaatiossa oli mukana Rajavartiolaitoksen Dornier 228 -valvontalentokone.

Tanskassa järjestetty SuperCEPCO -operaatio kokosi sekä Itämeren suojelusopimuksen (HELCOM) että Pohjanmeren sopimuksen (BONN) jäsenmaiden valvontalentokoneita Aalborgin kentälle. Valvontaoperaatio on osa keskinäistä öljyntorjunnan ja -valvonnan yhteistyötä.

Kolmen päivän aikana valvottiin Tanskan, Ruotsin ja Norjan vesillä alusliikenteen päästöjä yhteensä 42 tunnin ajan 16 partiolennolla, joita suorittivat Tanskan, Suomen, Saksan, Irlannin, Ruotsin ja Norjan lentokoneet.

Raja_Dornier_in_1Valvonnan aikana öljyä ei havaittu meressä, mutta sen aikana raportoitiin yksi kasviöljypohjainen päästö ja yksi tuntemattomaksi jääneen aineen päästö. Tämän viikon harjoitus osoitti, että jo vuosia jatkunut valvontayhteistyö Pohjois-Euroopan vesillä on tehokkaasti vähentänyt alusöljypäästöjä.

Samalla matkalla suomalaistoimijat osallistuivat myös Oil on water -öljyntorjuntaharjoitukseen Norjassa. Se järjestettiin norjalaisen NOFOn (Norwegian Clean Seas Association for Operating Companies) toimesta. Tämä vuosittainen Pohjanmerellä pidettävä harjoitus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

Tällä kertaa kolmen harjoituspäivän aikana mereen päästettiin kymmeniä kuutioita öljyä, sillä tarkoituksena oli testata öljyntorjunnan uusinta tekniikkaa keräämällä merestä sinne päästettyä öljyä, jonka sijaintia, määrää ja levinneisyyttä valvontalentokoneet dokumentoivat.

Harjoituksen tavoitteena oli testata öljynkeruulaitteiden todellista toimintakykyä autenttisissa olosuhteissa ja harjoituksen jälkeen kaikki öljy kerättiin huolellisesti pois.

doriner_rajavartiolaitosRajavartiolaitoksen valvontalentokoneen kyky havaita öljyä pilvisissä olosuhteissa osoittautui hyväksi. Vaikka mereen laskettu 500 litran öljypäästö oli ehtinyt sekoittua veteen kohtalaisen kovassa tuulessa useiden tuntien ajan, se erottui hyvin yli kahden kilometrin korkeudessa lennettäessä valvontakoneen havainnointitutkissa paksun pilvipeitteen läpi 25 km etäisyydeltä öljypäästöstä.

NOFO on Norjassa toimivien öljyteollisuusyritysten yhdistys, joka keskittyy öljyteollisuuden merellisten vaikutusten vähentämiseen. Oil on water -harjoitus on osa tätä toimintaa. Tänä vuonna harjoitukseen osallistui valvontalentokoneita Norjasta, Ranskasta, Suomesta sekä NASA:n tutkimuskone USA:sta.