Suomeen perustettiin kuusi aluetta dro​netestaukseen - tutkimus ja tuotekehitys helpottuvat

TR_VTT_radardroneFUAVE-yhteishankkeessa on edetty. Oulussa, Vihdissä, Sjökullassa, Evolla ja Pyhtäällä sijaitsevat testialueet vastaavat kasvavaan tarpeeseen testata turvallisesti droneja uusissa tehtävissä. Testialueet ovat erikoistuneet jäisiin olosuhteisiin, metsäntutkimukseen ja maatalouden tarpeisiin.

Droneja hyödynnetään jatkuvasti uusilla yhteiskunnan alueilla, mutta uuden teknologian testaaminen ja muuttaminen liiketoiminnaksi on kaivannut alan toimijoiden yhteistyötä ja testialueita. 

Tähän tarpeeseen vastasi vuodenvaihteessa päättynyt Finnish UAV Ecosystem eli FUAVE-hanke, joka kokosi aihealueen ekosysteemiinsä 85 toimijaa yrityksistä viranomaisiin ja tutkimusorganisaatioihin.

"Keskeisenä tavoitteenamme oli koota Suomen drooni-toimijat yhteen. Yhteistyölle on jatkuva tarve, sillä droonien määrä ja niiden hyödyntäminen on kasvussa. Tarvetta on sekä sääntelylle että alan toimijoiden yhteistyölle, jonka avulla voidaan helpottaa droonien hyödyntämistä yhteiskunnassa ja tutkimuksessa sekä uuden liiketoiminnan kehittämisessä", kertoo FUAVE-konsortion johtaja, tutkimusprofessori Eija Honkavaara Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Yhteistyön tuloksena Suomessa voi nyt testata uusia dronepalveluja kuudella testialueella. Oulussa sijaitsevat kaksi aluetta ovat erikoistuneet jäätävien olosuhteiden koelentoihin. Pyhtäällä sijaitsevalla Helsinki East Aerodrome -lentokentällä keskitytään droonilogistiikkaan haja-asutusalueella. 

Testialueet tarjoavat alustan tulevaisuuden dronetekniikoiden kehittämiselle. Vihdissä tutkitaan muun muassa dronejen soveltamista maatalouden tarpeisiin. Sjökullassa on mahdollista testata itseohjautuvia droneja ja lentoja näköyhteyden ulkopuolella (BVLOS-lentoja). Alueella voidaan testata myös useista droneista muodostuvien parvien toimintaa. Evon testialue on erikoistunut metsätutkimukseen, jossa Lidar- ja hyperspektrikuvaustekniikat auttavat tuottamaan yhä tarkempaa tietoa metsistä.

Alueet on perustettu yhteistyössä laajan sidosryhmäkokoonpanon kanssa, missä mukana ovat olleet Traficom, muut ilmatilan käyttäjät, laitevalmistajat ja paikallisviranomaiset. Testialueilla droneja voidaan käyttää turvallisesti ja määräysten mukaisesti.

"Testikenttien perustaminen on ollut iso urakka ja haluamme kiittää ekosysteemin toimijoita aktiivisesta yhteistyöstä ja innostuneesta asenteesta niiden kehittämisessä", sanoo Eija Honkavaara.