Suomen Hornetit osallistuvat Arctic Fighter Meet -harjoitukseen Norjassa

AFM2013_LuftforsvaretNorjan ilmavoimat isännöi parhaillaan kolmenkeskistä Arctic Fighter Meet -lentotoimintaharjoitusta Bodøssä. Suomi osallistuu harjoitukseen kuudella F/A-18 Hornet -hävittäjällä.

Ruotsi on mukana Arctic Fighter Meet -harjoituksessa 4-5 JAS 39 Gripenillä. Norjalla puolestaan on harjoituksessa mukana 5-6 F-16 -konetta.

Arctic Fighter Meet järjestetään  24.-31. toukokuuta ja niitä on järjestettu vuodesta 2003 alkaen.  Harjoituksia on aiemmin pidetty vuorovuosin Ruotsin Luulajassa ja Rovaniemellä.

Bodøssä harjoitus järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Norja tuli mukaan AFM-harjoituskokonaisuuteen viime vuonna.

Arctic Fighter Meet -harjoituksessa painopiste on etenkin hävittäjälentolaivueiden nuorempien ohjaajien kouluttamisessa. Harjoituksessa heillä on mahdollisuus saada kokemusta kansainvälisestä toimintaympäristöstä ja harjoitella lentotoimintaa pienillä osastoilla erityyppistä kalustoa vastaan.

Arctic Fighter Meet liittyy kiinteästi pohjoismaiseen NORDEFCO-yhteistyökokonaisuuteen. Sen piirissä Ruotsi, Suomi ja Norja järjestävät myös. ns Cross Border -harjoituksia. Niissä koneet omista tukikohdistaan ja ilmatoiminta tapahtuu yhdessä.