Suomen lentoasemilla oli alkuvuonna vain 5 miljoonaa matkustajaa - määrä puolittui vuoden takaisesta

Tilastot_toukokuuKoronaviruspandemian vaikutukset maailmanlaajuiseen lentoliikenteeseen ovat mittavat. Suomen lentoasemien osalta tilastokeskuksen mukaan romahdusta oli toukokuussa 2020 huimat 98 prosenttia, kun suomalaiskenttien kautta kulki ainoastaan yhteensä 44970 matkustajaa. Koko alkuvuodenkin osalta tilastot osoittavat matkustajamäärien puolittuneen vuoden takaisesta.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen lentokenttien kautta lensi koko toukokuun 2020 aikana yhteensä vain 44 970 matkustajaa. Normaalioloissa yksin Finnairilla on päivittäisiä matkustajia viikonpäivästä riippuen noin 40000-50000.

Toukokuun kokonaismatkustajamäärä suomalaislentokentillä oli 98 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Helsinki-Vantaan lentoaseman osuus oli 81 prosenttia kotimaan kenttien kokonaismatkustajamäärästä. Toukokuussa 2020 Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kuitenkin väheni huimat 98 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajista 98 prosenttia lensi reittiliikenteessä ja kaksi prosenttia tilauslennoilla.

Vähäisestä matkustajien määrästä Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulki 36 225 matkustajaa. Näistä matkustajista Finnair kuljetti noin 26 980. Finnairin lisäksi toukokuussa Helsinki-Vantaalle liikennöivät myös KLM, Lufthansa, Belavia ja Ukraine International Airlines. Näistä kaksi viimeisintä ovat tuoneet Suomeen mm. kausityöntekijöitä.

Muilla kotimaan lentoasemilla matkustajia oli toukokuussa yhteensä 8 745. Finnair lensi toukokuussa kotimaassa ainoastaan Rovaniemelle, Ouluun, Kuopioon ja Maarianhaminaan. Kotimaan lentoasemien yhteenlaskettu matkustajamäärä väheni 97 prosenttia verrattuna vuoden 2019 toukokuuhun. Kotimaan lentokenttien kohdalla matkustajista vain yksi prosentti lensi tilauslennoilla.

Kaikkiaan toukokuisesta lentomatkustajamäärästä 65 prosenttia tuli ulkomaan lennoilta ja 35 prosenttia kotimaan lennoilta. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärästä 80 prosenttia tuli kansainvälisistä lennoista.

Koko alkuvuoden aikana eli tammi-toukokuussa 2020 Suomen lentokenttien kautta lensi yhteensä viisi miljoonaa matkustajaa, mikä oli 53 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vielä tammi- ja helmikuussa matkustajia oli lähes kaksi miljoonaa, mutta maaliskuussa määrä jäi alle miljoonaan ja lopullinen romahdus tapahtui huhtikuussa 2020. Vuonna 2019 Finavian lentoasemien kautta kulki noin 26 miljoonaa matkustajaa joista Helsinki-Vantaata käytti noin 21,9 miljoonaa matkustajaa.

Alkuvuoden 2020 lentomatkustajista 71 prosenttia tuli ulkomaan lennoilta ja 29 prosenttia kotimaan lennoilta. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä jäi 3,9 miljoonaan ja muilla kotimaan lentoasemilla oli yhteensä miljoonaa matkustajaa. Helsinki-Vantaan lentoaseman osuus oli 79 prosenttia kotimaan kenttien koko matkustajamääristä.

Tammi-toukokuussa 2020 lentoliikenteen rahti- ja postikuljetusten määrä oli yhteensä 60 444 tonnia ja niistä 98 prosenttia kulki Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Tonneista 99 prosenttia kuljetettiin Suomen ja ulkomaiden välisessä liikenteessä. Kuljetetusta tavaramäärästä 33 604 tonnia oli lähteviä ja 26 840 tonnia saapuvia.

Lentoliikenteen elpyminen on kuitenkin jo alkanut ja ANS Finlanin mukaan jo toukokuusta lähtien ylilentävien lentojen määrä on kasvanut vaikkakin on edelleen kaukana normaalista. Kesäkuussa myös SAS käynnisti lennot Suomeen ja heinäkuussa Suomeen lentää myös ainakin Norwegian ja Ryanair. Myös Finnair lisää heinäkuussa lentojaan ja operoi noin 30 prosenttia normaaleista lennoistaan.

Lue myös: