Suomi mukaan Naton ilmasta-maahan täsmäaseiden tiedonvaihto- ja hankintayhteistyöhön

ruska17_2Suomi on liittynyt Naton hallinnoimaan monikansalliseen ilmasta maahan -ampumatarvikkeiden yhteistyöjärjestelyyn. Puolustusministeri Jussi Niinistö allekirjoitti järjestelyä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan torstaina 9. marraskuuta Brysselissä.

Ilmavoimien MLU-2 -päivitetty Hornet. Hävittäjän oikeassa siivessä on JDAM-pommi ja vasemmassa siivessä näkyy JSOW-liitopommi.Puolustusministeri Jussi Niinistö osallistuu Brysselissä Naton puolustusministerikokoukseen joka järjestetään 8.-9.11.2017 Naton päämajassa.

Alkuperäinen yhteisymmärryspöytäkirja (Memorandum of Understanding MOU) asiasta solmittiin vuonna 2016.

Siihen ovat aiemmin liittyneet yhdeksän Nato-maata, eli Belgia, Tsekki, Tanska, Kreikka, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali ja Espanja. Aiemmin järjestely oli suljettu Naton kumppanimailta. Samaan aikaan Suomen kanssa sopimusjärjestelyyn liittyvät Iso-Britannia ja Unkari.

Yhteisymmärryspöytäkirjassa sovitaan ilmasta maahan (Air-to-ground Precision Guided Munitions PGM) täsmäaseiden hankintojen, lainaamisen ja käyttämisen yhteensovittamisesta sekä tiedonvaihdosta. Tavoitteena on, että eri maiden käytössä olevat ampumatarvikkeet ovat mahdollisimman yhteensopivia ja vaihtokelpoisia.

Yhteisymmärryspöytäkirjan nojalla on perustettu työryhmä, jonka tavoitteena on jakaa tietoa ilmasta maahan -aseistuksesta ja sen kehittämisestä, tutkia ja toteuttaa yhteishankintamahdollisuuksia sekä parantaa kyseisen aseistuksen saatavuutta ja sotilaallista huoltovarmuutta.

Lyhyen kantaman JDAM (Joint Direct Attack Munition) -ohjautuva pommi.Suomesta työryhmään nimittää edustajan puolustusvoimien logistiikkalaitos. Osallistuminen tukee puolustusvoimien suorituskykyjen kehittämistä mahdollisesti halvempien yksikkökustannusten ja yhteishankintojen lisäksi myös materiaalista saatavan lisätiedon muodossa.

Mahdollisesta käytännön hankintayhteistyöstä ja muista projekteista sovitaan erikseen. Näin ollen liittyminen sopimusjärjestelyyn ei aiheuta suoranaisia kustannuksia. Muutossopimus on luonteeltaan tekninen järjestelyasiakirja, joten sopimus tehtiin Suomen puolustusministeriön nimissä.

Hornet_JDAMSuomen Ilmavoimat sai McDonnel Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiin ilmasta-maahan -vaikutuskyvyn osana niiden MLU2-elinkaaripäivitystä.

Yhdysvaltain China Lakessa tehtävä AGM-154 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) -rynnäkköohjuksen integraatiotyö on loppusuoralla ja odottaa koeammuntaa. Se toteutuu todennäköisesti maaliskuussa 2018. Suomi on tiettävästi ensimmäinen Naton ulkopuolinen toimija, joka ampuu risteilyohjukseksikin luonnehditun aseen Yhdysvaltain maaperällä.

Ilmavoimat esitteli JASSM-ohjusta Ruska 2017 -harjoituksessa Rissalan tukikohdassa lokakuussa (otsikkokuva).

Keskipitkän matkan AGM-154C JSOW (Joint Stand-Off Weapon) -liitopommi.Muita Hornetin uusia aseita ovat JDAM-täsmäpommit (Joint Direct Attack Munition) ja keskipitkän kantaman AGM-154C JSOW-liitopommi (Joint Stand-Off Weapon). JDAM-pommeja on kolme eri painoista versiota: GBU-38, GBU-32 ja GBU-31 (Guided Bomb Unit)

MLU_HN_4

Päivitys 12.30: Lisätty tietoja Suomen Ilmavoimien ilmasta-maahan vaikutuskyvyn aseista ja täsmennetty JASSM koelaukaisun ajankohtaa.

Lue myös: